Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nu har vi påbörjat arbetet ute i verksamheterna

2023-01-30

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde under hösten en fysisk inspektion i Fagersta kommun. Därefter fattade de beslut om ett antal brister som finns inom särskilda boenden i kommunen.

Fötter och ben, rullstolar och rullatorer

Socialnämnden ser allvarligt på bristerna som IVO har konstaterat. Socialnämnden vill dock framhäva att medarbetare inom kommunens vård och omsorg gör ett bra arbete i vården av personer som bor på särskilt boende.

Utifrån de brister som IVO konstaterat så har socialnämnden tillsammans med socialförvaltningens ledningsgrupp tagit fram handlingsplaner med åtgärder för att säkerställa en god och patientsäker kommunal hälso- och sjukvård. Socialförvaltningens ledningsgrupp har på uppdrag av socialnämnden att samverka med berörda enhetschefer samt till viss del andra vårdgivare för att genomföra åtgärderna. Åtgärderna kommer att följas upp av socialnämnden både skriftligt och muntligt.

Arbetet har nu påbörjats ute i verksamheterna, bland annat genom ett nytt arbetssätt vid urval för rekrytering inklusive språktest, utbildningsplaner utifrån kartlagda behov och införande av Cosmic – sammanhållen journal mellan Region Västmanland och Fagersta kommun.

IVO konstaterade följande brister:

  • Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning
  • Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård
  • Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt
  • Personal som arbetar med patienter i livet slutskede har inte tillgång till information om hur vården ska genomföras och brytpunktsamtal dokumenteras inte i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.

Redovisning till Inspektionen för vård och omsorg gällande tillsyn av medicinsk vård och behandling vid särskilda boenden för äldre i Fagersta kommun Pdf, 191.4 kB.