Förskoleverksamhet
Information om förskolans verksamhet.
Verksamhetschef: Ulrica Junno, 0223-445 38
Tillämpningsregler för förskoleverksamhet och fritidshem Pdf, 5.3 MB.
Organisationsschema Powerpoint, 1.2 MB.
Vi är medvetna om att dessa dokument just nu inte är tillgängliga pdf-filer, men vi kommer att se till att det är tillgängligt för alla när nästa dokument ska publiceras. Vill du ta del av dessa dokument, hör av dig så ser vi till att lösa det.
En förskola för alla
I Fagersta är du och ditt barn välkommen till någon av våra kommunala förskolor. Det finns 9 förskolor med 36 förskoleavdelningar samt Nattugglan, barnomsorg på obekväm arbetstid.
Vårt mål är att du ska finna den typ av barnomsorg som passar dig och din familj.
Här börjar barnets lustfyllda resa i det livslånga lärandet där omsorg, utveckling och lärande utgör en helhet.
Ansökan
Via vår E-tjänst är du välkommen att göra en ansökan om förskoleplats till önskad förskola. Här ändrar du även schema, inkomstuppgifter samt avslutar placering. Du behöver ha Bank-ID för att logga in.
E-tjänst Hypernet
Enligt politiskt beslut ska plats erbjudas inom senast tre månader efter att du ställt ditt barn i kö.
Förtur till förskoleplats
Syskonförtur innebär att om ditt barn har syskon på en förskola har ditt barn förtur till plats på den förskolan. Om ditt barn går på en förskola som ni inte önskat placering på kan barnet stå i byteskö till den förskola som önskas, ni garanteras att få den förskolan inom ett år.
Organisation
Förskoleverksamheten vänder sig till barn mellan ett och fem år och har god spridning inom Fagersta tätort. Verksamheten är organiserad i en sammanhållen avdelning som omfattar 9 förskolor (36 förskoleavdelningar).
Målet är en likvärdig förskola samt en helhetssyn med gemensamma rutiner och regler.
Läroplan
Förskolan har en egen läroplan, Lpfö 18. Den ligger till grund för verksamheten och går att läsa på Skolverkets hemsida.
Skolverkets hemsida
Vi satsar på barnen
Vi strävar efter att ha en bra arbets- och lärandemiljö för både barn och vuxna. Verksamheten har en väl genomtänkt utbildning och undervisning, där vi ser varje barn som en individ. Vi strävar efter att ha en välutbildad personalgrupp, som extra stöttning till arbetslagen finns specialpedagoger att tillgå.
Vi vill att vårdnadshavarna ska känna sig trygga i relationen med förskolan och att barnen ska trivas och utvecklas.
Ett trevligt och professionellt bemötande är en självklarhet för oss.
Finskt förvaltningsområde
I februari 2014 blev Fagersta finskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat att finsktalande barn har rätt till förskoleverksamhet helt eller delvis på finska. Ansökan görs via vår e-tjänst Hypernet.
Mat för alla sinnen - lustfylld sensorisk träning
Metod
Metoden är ett annorlunda sätt att användas i arbetet för att stimulera till bättre matvanor. Genom att väcka barnens nyfikenhet lär man barnen att våga prova ny
mat och äta mer varierat och därmed på sikt få dem att äta mer hälsosamt.
Syfte
- Lära känna sina sinnen och sin egen smak – JAG har rätt till min egen smak
- Våga prova nya produkter och rätter – JAG vågar prova
- Träna sin förmåga att uttrycka sig verbalt – JAG lär mig tala och diskutera
- Öka variationen i det man äter – JAG vill variera
- Utvecklas till en medveten konsument – JAG vet vilken kvalitet jag vill ha
Bakgrund
SAPERE är ett pedagogiskt verktyg som vill öva upp barnens sensoriska förmåga och utveckla språket genom att träna dem i att uppleva maten med alla
sina sinnen och att kunna sätta ord på smakupplevelsen.
Ordet sapere är latin och betyder just att kunna smaka.
Metoden kommer ursprungligen från Frankrike och kom till Sverige under mitten av 90‐talet. Tanken är att i läroplanens anda, i samarbete mellan
förskolepedagoger och måltidsbiträden, leda barnen i eget kunskapssökande om sina sinnen. Det är lätt att integrera Saperemetoden i förskolans läroplan. Förskolan ska sträva efter att varje barn har förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
Senast ändrad:
Test