Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Därför ska du rösta i EU-valet 2024

Den 6–9 juni 2024 går miljontals européer till valurnorna för att rösta i EU-valet och tillsammans forma den europeiska demokratins framtid. Ta chansen att göra din röst hörd kring frågor som är viktiga för dig och var med och påverka hur den Europeiska unionens framtid ska se ut. Din röst är viktig!

Europaparlamentet är med och beslutar om EU:s lagar och budget. Det är den enda EU-institutionen som väljs direkt av EU:s medborgare i allmänna val.

I Europaparlamentet sitter 705 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. EU-länderna har olika antal ledamöter i parlamentet. Hur många ledamöter som kommer från ett land beror på hur stor befolkning landet har. Tyskland, som är det folkrikaste landet i EU, har 96 ledamöter i parlamentet. Cypern, Luxemburg och Malta har sex ledamöter, som är det minsta antalet. Sverige har 21 ledamöter.

Att rösta i valet till Europaparlamentet kan kännas avlägset och svårt. Kanske känns det även oklart hur din röst kan påverka din vardag här i Sverige. Men det finns flera viktiga anledningar till att använda din röst i EU-valet. Valet handlar om att välja vilka du vill ska representera dina intressen i EU. Så här förklarar Europaparlamentet själva* varför det är viktigt att rösta i EU-valet:

Använd din röst för att vara med och förändra världen du lever i

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla; de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och den ensamma egenföretagaren, det globala och det lokala.

EU:s lagar handlar om det som angår människor – miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten och mycket mer. I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel.

Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till, den påverkar valet av Europeiska kommissionen. Det är beslut som formar din och många andras vardag.

Använd din röst för att tackla de globala utmaningarna runtomkring oss

I en alltmer komplex, instabil och sammankopplad värld arbetar Europeiska unionen med globala utmaningar som inget EU-land klarar av på egen hand. Att tackla de många utmaningar vi står inför är ingen smal sak – att rösta är ditt sätt att påverka hur det ska gå till.

Använd din röst för att stå upp för demokratin

Demokratin får vi aldrig ta för given. Demokratin är vår kollektiva seger – men också vårt kollektiva ansvar där vi alla har en roll.

Demokratin utgår från folket. Det är hos oss det börjar när vi lägger vår röst i EU-valet, och valen vi gör där påverkar våra liv. Deltar vi inte kan vi inte forma vår framtid. Den europeiska parlamentariska demokratin förlorar sin styrka, dess värden förlorar sin mening.

Ju fler som röstar, desto starkare blir vår demokrati.

*Formuleringarna ovan är hämtade från Europaparlamentets hemsida den 26 januari 2024.

Sidansvarig: Sandra Wisell

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test