Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Fagersta biblioteks entré

Låneregler

Fagersta bibliotek är en del av Bibliotek i Västmanland, ett regionalt bibliotekssamarbete. Det innebär att alla folkbibliotek i Västmanland har samma låneregler och avgifter.

Låneregler och avgifter

Bibliotekskort

Det kostar inget att skaffa ett bibliotekskort, men vi behöver se din legitimation. Barn under 16 år behöver en vårdnadshavares godkännande, och vårdnadshavaren ansvarar också för lånen.

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för allt som lånas på kortet. Kom ihåg att säga till så snart som möjligt om du förlorat ditt kort eller ändrat namn, adress eller telefonnummer.

Lånetid

Lånetiden är normalt fyra veckor. Kortare lånetid gäller för tidskrifter och snabblån. Kom ihåg att ta med ditt bibliotekskort eller din legitimation när vill låna böcker på biblioteket.

Automatiska omlån

Böckerna du har lånat blir automatiskt omlånade, totalt två gånger. Du behöver inte längre låna om dem själv. Du blir meddelad via sms eller e-post med det nya återlämningsdatumet, förutsatt att du uppgett ditt mobilnummer eller
e-postadress till biblioteket.

Fjärrlån, snabblån och böcker som är reserverade måste du lämna tillbaka direkt, dessa böcker blir inte automatiskt omlånade.

Reservation

Det är kostnadsfritt att reservera en bok. Du kan själv reservera via bibliotekets katalog om du har en PIN-kod. När boken kommit får du ett meddelande från biblioteket. Reserverade böcker ska hämtas inom en vecka. När du lämnar ett inköpsförslag på en bok till biblioteket, så reserverar vi den automatiskt till dig. Kan biblioteket inte köpa boken, så försöker vi fjärrlåna den från ett annat bibliotek.

Fjärrlån

Det kostar 10 kronor att beställa ett fjärrlån. Lånetiden bestäms av det bibliotek som äger boken. Kontakta oss om du behöver låna om ett fjärrlån. Observera att vi inte fjärrlånar böcker som finns på Fagersta bibliotek, även om böckerna är utlånade.

Övertidsavgift

Du ansvarar för att lämna tillbaka det du har lånat i tid. Biblioteket har rätt att ta ut övertidsavgift för böcker och andra medier som lämnas tillbaka för sent. Kan du inte betala vid återlämningstillfället, registreras avgiften som en skuld som du betalar senare. Avgiften är 3 kronor per dag. Barn behöver inte betala övertidsavgifter.

Påminnelse

När lånetiden är slut skickar biblioteket ut en påminnelse. Om böckerna inte lämnas tillbaka trots påminnelsen, skickar vi till slut en faktura. Lämnar du tillbaka boken slipper du betala fakturan, men du måste fortfarande betala förseningsavgiften för boken.

Du kan få en övertidsvarning via sms eller e-post tre dagar innan lånen går ut.

Kopior och utskifter

Kopior och utskrifter kostar 3 kronor per kopia och 6 kronor för kopior i färg.