Förvaltningar
För att kommunen ska kunna fullfölja alla uppdrag finns ett antal förvaltningar och enheter som alla ansvarar för ett visst ämnesområde. Samtliga förvaltningar är politisk styrda och tillhör en viss nämnd eller direktion. Dessa kan du läsa mer om under Politisk organisation.
Fagersta kommun har tre egna förvaltningar:
Kommunledningsförvaltningen
Kommunledningsförvaltningen består av tre avdelningar HR- och utveckling, Upphandling och service samt Näringsliv och tillväxt.
HR- och utveckling
Utvecklingsavdelningens uppdrag är att stödja kommunstyrelsen i arbetet med att utveckla Fagersta samt att leda och samordna kommunens angelägenheter. Det gör vi genom att arbeta med samverkan, dialog och delaktighet. Vår uppgift är också att följa upp de mål som är antagna av kommunfullmäktige och nämnder. Utvecklingsavdelningen har det övergripande ansvaret för:
- central administration
- information och kommunikation
- beredskapssamordning
- utredning och ärendeberedning
- kvalitetsutveckling
- kommunens arkiv
Utvecklingsavdelningen hanterar även inkommande post för registrering och sköter ärendehantering för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och dess utskott.
HR-avdelningen ger service till förvaltningarna och de anställda i frågor som rör:
- personal- och lönepolitik
- lönesättningar och löneförhandlingar
- tolkning och tillämpning av lagar och avtal
- arbetsrättsliga förhandlingar
- försäkringsfrågor
- rehabilitering och arbetsmiljö
- jämställdhet och mångfald
- personalstatistik
Upphandling och service
Upphandling och service svarar för kommunens centrala upphandlingsverksamhet och hjälper förvaltningarna att upphandla rätt produkter och tjänster till bästa möjliga villkor. För alla kommunens upphandlingar gäller Lagen om offentlig upphandling (LOU). Lagen styr den offentliga upphandlingen och syftet är bland annat att säkra den fria konkurrensen mellan anbudsgivare inom EU-länderna. Upphandling och service ansvarar även för:
- överförmyndarverksamheten
- försäkringsadministration
- vaktmästeri och post
- växel och reception
Näringsliv och tillväxt
Näringsliv och tillväxt har i uppdrag att ge stöd, råd och service till det lokala näringslivet och fungerar även som en länk mellan kommun/politik och näringsliv. Förvaltningen har följande fokusområden:
- strategiska etableringar
- stöd till befintliga företag
- nyföretagande
Näringsliv och tillväxt har också det övergripande ansvaret för kommunens arbete med turism och besöksnäring.
Socialförvaltningen
Socialförvaltningen ansvarar för att socialnämndens beslut verkställs och att de verksamheter som är nämndens ansvar utförs. Samordning av verksamheterna, övergripande administration och service till allmänhet, förtroendevalda och arbetstagarorganisationer handhas på socialkontoret.
Socialförvaltningen består av följande avdelningar:
Individ- och familjeomsorg
Individ- och familjeomsorgens verksamhet är lagstyrd och insatserna styrs till största delen av socialtjänstlagen. Främsta uppgiften är att stödja och företräda enskilda individer, familjer och grupper med särskilda behov av stöd och hjälp, missbruksvård, barn- och ungdomars förhållanden och familjerättsliga ärenden. Serveringstillstånd för alkoholtillstånd handläggs också på den här avdelningen. Den tidigare avdelningen social hållbarhet har upphört i sin gamla form och är till största del implementerad inom avdelningen individ- och familjeomsorg, verkställighet arbete. Ett nära samarbete finns med andra aktörer så som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Syftet är att minska arbetslösheten, skapa sysselsättning och genomföra åtgärder som stärker den enskilda individen. Genom att individ- och familjeomsorg även handlägger försörjningsstöd betonas den förstärka arbetslinjen.
Vård- och omsorg
Vård- och omsorgsavdelningen bedriver en verksamhet för äldre och funktionshindrade. Inriktningen är att stödja möjligheterna att bo kvar i det egna hemmet. Verksamheten är inriktad på hjälp i hemmet, särskilt boende för äldre och bostad med särskild service för funktionshindrade.
Utbildnings-och fritidsförvaltningen
Utbildnings- och fritidsförvaltningen ansvarar för att utbildnings- och fritidsnämndens beslut verkställs och att de verksamheter som vilar på nämndens ansvar utförs.
Utbildnings- och fritidsförvaltningen består av följande avdelningar:
Förskola
Verksamheten vänder sig till barn 1–5 år och har god spridning inom Fagersta tätort.
Grundskola
Den kommunala grundskolan består av fyra rektorsområden: Alfaskolan, Per-Olsskolan, Risbroskolan och Mariaskolan. Där finns verksamhet från förskoleklass till årskurs sex samt skolbarnomsorg. Risbroskolans rektorsområde omfattar årskurs sju till nio.
Särskola
Olsboskolan består av den obligatoriska särskolan, indelad i grundsärskola och träningsskola med årskurserna ett till tio, samt gymnasiesärskola för elever på träningsskolenivå.
Kostservice
Verksamheten ansvarar för kostproduktion, transporter och servering av mat vid kommunens skolor och förskolor. Kostservice säljer även sina tjänster till socialförvaltningens äldreboende, Norra Västmanlands Utbildningsförbund och Bergslagsjukhusets vårdavdelning.
Fagersta Fritid
Fagersta Fritid består av tre olika delar. Fritidsverksamheten omfattar dels föreningsbidrag, fritidsanläggningar och friluftsliv. Fagerstahallens verksamheter omfattar sim- och sporthall samt bokning av idrottshallar. Fagersta Ungdomscenter omfattar fritidsgård, lovverksamhet och förebyggande ungdomsarbete.
Kulturavdelning
Verksamheterna kulturarv, turism, kulturskola och bibliotek är samordnade i en gemensam avdelning inom förvaltningen. Verksamheterna bedrivs i nära samverkan och dialog med kommunens och länets förenings- och näringsliv.
Fagersta Turism ansvarar främst för turistbyråverksamhet, visningsverksamhet i Ängelsberg, inklusive Oljeön med tillhörande färjan "MS Petrolia".
Kulturskolan är en frivillig skolform för barn och ungas fritid med sång,
musiklek, instrumentalundervisning, dansverkstad, barndans, konst och bild. Vuxna erbjuds undervisning om det finns plats.
Biblioteket tillhandahåller böcker och andra medier för information, studier och förströelser. Biblioteket ligger i centrala Fagersta. Engelsbergs Intresseförening driver biblioteksfilialen i Ängelsberg med stöd av kommunen.
HR- och utveckling, Upphandling och service samt Näringsliv och tillväxt är avdelningar under kommunstyrelsen.
Och sex gemensamma förvaltningar:
Fagersta och Norbergs kommuner har en gemensam ekonomiförvaltning, Norra Västmanlands ekonomiförvaltning. Förvaltningen är placerad i Fagersta.
Ekonomiförvaltningen ansvarar för ekonomiadministrationen i Fagersta och Norbergs kommuner och tillhandahåller ekonomitjänster åt samverkansorganisationer.
I verksamheten ingår arbete med budgetprocess, årsredovisning och delårsbokslut, budgetuppföljning, löpande ekonomiadministration och finansförvaltning.
Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning är ett samarbete med Avesta och Norbergs kommuner.
I miljö- och byggfrågor har kommunerna Fagersta, Norberg och Avesta en gemensam organisation. Miljö- och byggförvaltningen är placerad i Avesta kommun.
Du finner mer information om Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning på Avesta kommuns hemsida.
Västmanland-Dalarna löneförvaltning är ett samarbete med kommunerna Avesta, Hedemora, Norberg och Skinnskatteberg.
Västmanland-Dalarna löneförvaltning är placerad i Norbergs kommun, där den ingår i ledningskontoret. Löneförvaltningen ansvarar för att bedriva en ekonomisk effektiv löneverksamhet och administration.
Du hittar mer information om Västmanland-Dalarna löneförvaltning på Norbergs kommuns hemsida.
Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund är ett kommunalförbund mellan Fagersta, Avesta, Hedemora och Norbergs kommuner.
Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund ansvarar för räddningstjänsten i Fagersta kommun, och arbetar även med skadeförebyggande verksamhet. Förvaltningen ligger i Avesta kommun.
Du hittar mer information om Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund på Avesta kommuns hemsida.
Norra Västmanlands Utbildningsförbund är ett kommunalförbund mellan Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner.
Vänligen notera: Besluts har fattats om att avveckla Norra Västmanlands Utbildningsförbund. Förbundet kommer formellt att upplösas någon gång under år 2021.
Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU) ansvarar för medlemskommunernas gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.
Vuxenutbildningen består av olika skolformer: grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning, Svenska för invandrare och Särvux. Förbundet är också huvudman för regionens Lärcentra.
Mer information finner du på Norra Västmanlands Utbildningsförbund hemsida.
Henrik Junno är utbildningschef i Norra Västmanlands Utbildningsförbund.
Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund är ett kommunalförbund mellan Fagersta och Norbergs kommuner.
Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) har driftansvaret för följande:
- verksamhetsfastigheter
- allmännyttiga bostäder
- kommersiella fastigheter samt övrig mark, såsom markreserv, skogar och allmän platsmark
- idrotts- och fritidsanläggningar
- gator och vägar
- parker och lekparker
- vatten- och avloppsanläggningar
Kommunalförbundet svarar även för kommunernas:
- om- och nybyggnadsverksamhet inom de områden man har driftansvar för
- renhållningsverksamhet
- IT-service och bredbandsutbyggnad
- samordnade städverksamhet
Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund administrerar och verkställer även uppgifter avseende markförsörjning och markförvärv, energiplanering samt kommunikationer. Förbundet är även trafiknämnd och trafiksäkerhetskommitté.
Du hittar mer information på förbundets egen hemsida.
Senast ändrad:
Test