Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Avveckling av kopparnätet

Har du ett abonnemang för fast telefon eller ADSL via telefonjack? Då är det dags att börja leta efter andra lösningar. Telia stänger ner kopparnätet i Fagersta kommun under år 2024.

Den traditionella telefonin via kopparledningar avvecklas i hela landet. Telia som äger stora delar av det svenska fasta nätet går istället över till mer moderna alternativ som fiber eller mobil teknik. I Fagersta kommer de delar av kopparnätet som fortfarande är i bruk att stängas den 30 september år 2024. Om du har abonnemang för fast telefoni eller ADSL via telefonjack är det dags att söka alternativ, till exempel ansluta din fastighet till fibernätet eller välja en mobil lösning.

Om du berörs av nedläggningen bör du få information, antingen från Telia eller från en eventuell annan operatör som använder det gamla kopparnätet.

Hur ska jag ringa och surfa istället?

Vilken lösning du väljer istället för det gamla kopparnätet avgör du själv. Det finns i huvudsak två alternativ:

  • Använda det mobila nätet
  • Ansluta fastigheten till fibernätet

Att ansluta till det mobila nätet är i regel snabbare och billigare, men ger inte alltid samma driftsäkerhet och stabilitet som fiber. På vissa platser utanför tätorten är dessutom mobiltäckningen svag och osäker. Det är också skillnad i kapacitet, hastighet och svarstider mellan de olika teknikerna.

Ansluta till fibernätet

De största leverantörerna av fiber i Fagersta är:

  • Telia
  • Open Infra
  • Global connect / IP-Only

Varför ska jag ansluta min fastighet till fibernätet?

Fiber och bredband är stabilt och snabbt. Du får säker tillgång till samhällstjänster, tv och streamad underhållning.

Fastighetens värde ökar eftersom fler vill kunna jobba hemifrån och utnyttja nätet för olika tjänster. Detta gäller både villor och fritidshus.

Den tekniska utvecklingen gör att fler maskiner och funktioner i bostaden styrs via nätet. Med fiber klarar du kraven och kan styra ditt hem digitalt.

Vanliga frågor och svar om fiber och bredband

Hur hittar jag rätt fiberleverantör?

Erbjudande om att installera fiber i din bostad kan komma från olika leverantörer. Marknaden är fri och du väljer den som du tycker har bäst erbjudande. Oftast finns det bara en leverantör som har fiber i närheten av din adress, då är det enklare att välja.

Du kan använda post- och telestyrelsens tjänst Bredbandskartan för att hitta nätägare och leverantörer i ditt område.

https://bredbandskartan.se/

Vilken leverantör ska jag välja?

Oftast finns det bara en leverantör som har fiber i närheten av din adress. Då är det enklare att välja. Men ibland kan det finnas två leverantörer.

Fagersta kommun kan inte ge några råd om vilken leverantör du ska välja. Marknaden är fri och du väljer själv den leverantör som verkar ha bäst erbjudande för dig och din fastighet.

Vad kostar det att ansluta huset till fibernätet?

Det finns ingen enhetlig taxa eller avgift för att få bredband. Det är privata företag som bygger ut fibernätet och prisnivån varierar. I många fall får företagen statliga stöd för utbyggnaden av nätet, men inte alltid.

Jag bor i en hyres- eller bostadsrätt. Hur gör jag?

Du som hyresgäst får kontakta din fastighetsägare för att ta reda på vilka möjligheter som finns för fiberanslutning. Om du bor i en bostadsrätt får du vända dig till bostadsrättsföreningens styrelse.

Avveckling av kopparnäten

Bredbandskartan

Avvecklingen av kopparnäten (post- och telestyrelsen)

Sidansvarig: Jan Abrahamsson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Kontakt

Jan Abrahamsson
jan.abrahamsson@fagersta.se
Telefon: 0223-448 33

Test