Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Engelsbergs bruk

Världsarvet Engelsbergs bruk räknas som ett av de främsta industriminnena i världen. Här finns en komplett bruksmiljö från 1600- till 1800-talet. Även en stor del av den tekniska utrustningen finns bevarad. Bruket var ett av de viktigaste i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.

Aktuell information

Detta besöksmål påverkas av restriktioner då afrikansk svinpest har konstaterats i regionen.

Läs mer om restriktionerna och vilket område som berörs här

Guidad visning

Ägare av Engelsbergs bruk, Nordstjernan, ansvarar för visningsverksamheten.

Det betyder att de sköter allt som rör de guidade visningarna på Engelsbergs bruk. För information om visningstider och priser besök deras webbsida. För frågor, kontakta Nordstjernan via e-post som finns på webbsidan.

Boka guidad visning: www.engelsberg.se/guidning

Under en uidad visning kan du följa med tillbaka i tiden och lära dig om brukets viktiga del i samhället, om brukspatronen och bergsmannens liv samt hur det gick till att producera tackjärnet. Besök den bevarade mulltimmerhyttan, promenera i herrgårdsallén och se de stora hamrarna i smedjan. Kanske har du till och med turen att få se vattenhjulet i hyttan i full fart.

Under sommartid anordnas ordinarie visningar på bestämda tider. Det finns även möjlighet att boka egen gruppvisning året runt. Vill du besöka Engelsbergs bruk på egen hand går det även utmärkt att promenera på området själv. Tänk bara på att du endast kommer in i byggnaderna och privata områden under en guidad visning. Engelsbergs bruk är ett världsarv sedan 1993 och ingår i Ekomuseum Bergslagen.

Världsarvet

Engelsbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen och finns sedan år 1993 på UNESCO:s världsarvslista – med motiveringen att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri med bevarade byggnader så som som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talet. En stor del av den tekniska utrustningen finns bevarad. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter. Bruket är Sveriges enda privata världsarv och ägs och vårdas av Nordstjernan AB som bedriver konferensverksamhet och är öppet för allmänheten under begränsade tider.