Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Läkemedelsautomat

I Fagersta kommun kan du som kund få möjlighet att ta dina mediciner via en läkemedelsautomat som hjälper dig att komma ihåg dina mediciner.

Automaten är som ett låst läkemedelsskåp med påminnelse. Målet är att du som kund blir mer självständig och behöver inte ta emot fysiska besök enbart för att få medicin av omsorgspersonal.

Genom läkemedelsautomaten kan du själv ansvara för dina läkemedel utan att omsorgspersonal är hos dig varje gång du ska ta dina mediciner.

Kommunens sjuksköterska bedömer tillsammans med omsorgspersonalen om dina läkemedel kan tillgodoses av en läkemedelsautomat och du kan då bli erbjuden en automat. Sjuksköterskan lägger också in information om just dina läkemedel och det är endast dina dospåsar som kommer att fungera i din automat.

När du ska ta dina läkemedel

Läkemedelsautomaten ger vägledning när det är dags att ta dina mediciner, både via talade instruktioner, ljudsignaler och genom att visa skriftliga instruktioner på enhetens skärm med kontrollampor.

Läkemedelsautomaten läser av informationen på dospåsarna och signalerar med ljud och ljus när det är dags att ta din medicin. Det du behöver göra är att trycka på en knapp så dospåsen matas ut. Dospåsen har då öppnat ett litet hörn av påsen så du lättare kan ta ut dina mediciner.

Om du glömmer att ta din medicin

Om du av någon anledning inte kommer ihåg att ta din medicin kommer den låsas in i automaten så att medicinen inte kan tas vid fel tidpunkt. Det går då ett larm till omvårdnadspersonalen som tar kontakt med dig.

Hur du gör om du ska ut och resa

Om du ska ut och resa kan du ta med dig dina mediciner och kan istället få en påminnelse via din mobiltelefon.

Hur du får hem läkemedelsautomaten

Läkemedelsautomaten levereras hem till dig och du får hjälp med att placera den på lämplig plats och att starta igång den. Läkemedelsautomaten hanterar läkemedel för två veckor åt gången och när dosrullarna är slut, gör omvårdnadspersonal ett besök för att ladda automaten med nya dosrullar.

Film om läkemedelsautomaten

Evondos som är leverantör har tagit fram en film om hur läkemedelsautomaten fungerar i vardagen.

Film om hur läkemedelsautomaten fungerar

Frågor?

Vid frågor är du välkommen att kontakta
Petra Ludvigson, medicinskt ansvarig sjuksköterska
Telefon: 0223-441 71
E-post: petra.ludvigson@fagersta.se

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test