Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Lila blommor

Matråd

Närvarande var elevrepresentanter från Risbroskolan och representanter från Kostservice november 2022

 •  
 • Eleverna tycker att måltidsmiljön överlag är bra. Man upplever att det har blivit tryggare i och med att Risbroskolan och Brinellskolan fick separata mattider.

 • Dock behöver man se över schemat på måndagar och tisdagar, då många elever kommer samtidigt vilket skapar köer, ont om sittplatser, högt ljud och otrygghet. Grupptryck gör att en del elever inte äter i matsalen utan kanske väljer att köpa en smörgås eller äta på ett gatukök i stället.
  Var och en håller rent efter sig i matsalen så blir det trevligare för alla.

 • Förslag finns om att eleverna ska kunna identifiera sig med passerkort för att få äta i matsalen exempelvis via en tallriksdispenser, för att få eleverna att äta vid utsatt mattid och slippa onödigt spring i matsalen.

 • Innebörden av pedagogisk lunch för pedagoger bör förtydligas. Det är viktigt att det finns vuxna närvarande i matsalen som tar ansvar, alla dagar i veckan.

 • Det kastas mycket bestick i soporna vilket för med sig en onödig kostnad. Om man behöver hjälp med att ta upp bestick som hamnat fel kan man säga till kökspersonalen.

 • Salladsbuffén är uppskattad, fler elever äter grönsaker vilket är positivt.
  Man önskar grönsaker som man själv kan komponera ihop till en sallad, exempelvis gurka, majs, tomat. Grönsaker köps in efter säsong men vi försöker tillgodose de önskemål som finns i den mån det går.

 • Hälsoveckan var uppskattad med bland annat servering av frukost och mellanmål. Informationen var dock undermålig, vilket resulterade i många inte visste om detta. Något vi får ta med oss om det blir fler gånger.

 • Feedback kring maten: vissa maträtter återkommer för ofta på matsedeln såsom kycklingkorvstroganoff. Man önskar få in lite nya rätter, några exempel var kålpudding och fiskpinnar i bröd. Förövrigt vill man att soppor, pastarätter, panerade rätter och kycklingrätter ska serveras oftare. Kycklingklubbor och kycklingnuggets är populärt, dock inte kycklingfilén som upplevs torr.
  Skysåsen är heller inte populär, man vill ha ”vanlig” sås. Önskevecka där eleverna får sina favoriträtter serverade är också ett önskemål. Denna vecka serverar vi pizza med bearnaisesås till eleverna, en rätt som vi tidigare tagit bort men som eleverna har önskat en tid.

 • Tänk på att bara ta den mängd mat man orkar äta upp, vi behöver hjälpas åt att minska svinn för att minska onödiga kostnader och värna om miljön. Mat som inte har varit ute i serveringen kyls ner och serveras följande dag som en alternativrätt.

 • Eleverna är skötsamma och trevliga. Feedback från eleverna tas tacksamt emot gällande mat och måltidsmiljö så att vi kan göra förbättringar löpande om så krävs.