Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig.

Beredskapsveckan genomförs alltid under vecka 39.

Tema 2024: Sätt igång!

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är temat en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Temat ger en tydlighet och en viss skärpa i att det inte går att vänta tills en kris eller ett krig hotar, eller till och med utgör ett faktum, innan man tar tag i sin beredskap. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent. Det gäller privatpersoner, men även exempelvis kommuner, myndigheter och organisationer.

Du är en del av Sveriges beredskap

Det du kan göra är att vara förberedd på att saker och ting kan inträffa. Det kan bli strömavbrott, översvämning, problem med dricksvattnet eller värmebölja.

På både Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps och här på kommunens hemsida finns information om vad du själv kan göra för att stärka din egen beredskap och exempel på vad som skulle kunna inträffa i samhället.

MSBs Råd till privatpersoner - Förbered dig för kris

Broschyr till alla hushåll

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickade under 2018 ut broschyren Om krisen eller kriget kommer. Syftet med broschyren är att ge information för att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Broschyren: Om krisen eller kriget kommer

MSB kommer att skicka ut en uppdaterad version av broschyren i slutet av 2024. Troligen kommer utskicket av den nya broschyren att ske i november.

Beredskapsveckan 2023 hade temat Öva!

Alla behöver öva för att stärka sin krisorganisation eller höja sin kunskap om effekterna av kris och krig. Exempelvis företag, politiker, samhällsviktiga verksamheter, lokalföreningar, frivilliga försvarsorganisationer och media. Men det är ovanligt att vi pratar om betydelsen av att allmänheten övar.

Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Därför är det bra att ha övat innan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har skapat utmaningen Sju dagar som ett sätt att öva din beredskap. I utmaningen kliver du in in en fiktiv kris som pågår under sju dagar.

Utmaningen - Sju dagar

Sidansvarig: Anna Nilsson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Kontakt

Anna Nilsson
Beredskapssamordnare
anna.nilsson@fagersta.se
Telefon: 0223-441 16

Test