Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Bruksleden

Bruksleden är en vandringsled som sträcker sig från Västerås i söder till Malingsbo i nordväst och Avesta i nordost.

Totalt finns det cirka 50 mil markerade vandringsstigar i Mälarbygdens och Bergslagens vackra och omväxlande natur. Leden är lagd så att man ska kunna få en uppfattning om människors kultur och liv under de tusentals år människan bebott dessa trakter.

I Fagersta passerar Bruksleden bland annat Högbyn, Fagerstas högsta punkt, 241 meter över havet och Trummelsberg som är en gammal bruksplats med rester av kolhus och rostugn. Via Landsberget når man näst högsta punkten i Fagersta, 217 meter över havet. Här finns en utsiktsplats där vyn sträcker sig flera mil över sjön Åmänningen. Notera att det gamla luftbevakningstornet på toppen av Landsberget är avstängt och går ej att klättra upp i.

Källa: Länsstyrelsen

En kvinna fotar slaggstensruinerna i Trummelsberg.

Slaggstensruinerna i Trummelsberg

HögbynTrummelsbergLandsberget

Önskar du vandra en bit längs Bruksleden finns Landsbergstriangeln, en runda på cirka 16 kilometer då du passerar bland annat Trummelsberg och Landsberget. Skyltar för denna led finns i Trummelsberg samt vid Bruksledens passage vid övre parkering, Landsberget. Klicka på filen nedan för att få upp informationskarta över rundan.

Tillgänglighet:

Nedanstående fil i PDF-format är inte tillgänglighetsanpassade. Vi arbetar med att tillgänglighetsanpassa den, eller komplettera/ersätta med tillgänglig e-tjänst. Kontakta oss om du på grund av ovanstående brister hindras från att ta del av vår digitala service.

Karta: Landsbergstriangeln (PDF)

Etappkartor finns även på Bruksleden webbplats. Via Naturkartan finns även en digital karta med markerade etapper.

Bruksleden
Naturkartan

Sjö längs Bruksleden. En brygga till vänster
Raststuga vid sjön Stora trehörningen

Raststuga vid sjön Stora trehörningen

Vattenkällor finns på några ställen längs leden, ofta i anslutning till rastplatserna. Ansvariga för Bruksleden kontrollerar inte vattenkvaliteten i dessa källor. Därför är de inte utmärkta på kartorna och det rekommenderas att du bär med dig eget vatten.

Sidansvarig: Lena Bylund

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test