Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Båtar

Här kan du hyra en kyrkbåt eller boka en resa med en ångbåt.

Kyrkbåt Djupnäs II

1858 byggdes en kyrkbåt på Sollerön vid Siljan för att de människor i Västervåla socken, som bodde i Djupnäs på Åmänningens västra sida, skulle kunna ta sig till kyrkan på sjöns östra sida. Denna båt kom att användas som renodlad kyrkbåt men också för andra transporter en bit in på 1900-talet då den 1924 fördes till Vallby friluftsmuseum i Västerås där den fortfarande kan beskådas.

Stensunds folkhögskolas båtbyggarlinje byggde en förebildslik replika som sjösattes på Oljeöns dag den 7 juni 2009. Kyrkbåten fick namnet Djupnäs II. Engelsbergsbygdens Intresseförening och Västervåla hembygdsförening äger och förvaltar Djupnäs II gemensamt.

Att hyra Djupnäs II

Kyrkbåten kan hyras i Ängelsberg och man bör vara minst sex roddare för att orka ro båten säkert. Största grupp som Djupnäs II tar (av säkerhetsskäl) är 16, varav 12 roddare.

Kortaste hyrtid med Djupnäs II bör vara 1 timme och längsta 4 timmar. Gruppen anger vid beställningen hur lång tid man har planerat för utflykten.

Engelsbergs intresseförening

Å/F Runn

Å/F Runn är en ångbåt med kapacitet att ta upp till 32 passagerare. Den lämpar sig väl för sällskap som vill uppleva några timmar till sjöss, ombord på en ångbåt  med en historia på respektabla 104 år. Ångbåten erbjuder kanalresor (Nostalgiturer) på Strömsholms Kanal. Det finns möjlighet till mat och fika ombord. Föreningen Barkens ångbåtar äger och förvaltar Å/F Runn.

Föreningen Barkens Ångbåtar

Sidansvarig: Eveline Wahlfeldt

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test