Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Råd vid värmebölja

Allmänna råd vid värmebölja.

Värmebölja är en period med ovanligt varmt väder. Värmebölja definieras av SMHI som en period på minst 3 dagar i sträck då dygnets högsta temperatur är minst 26 C.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning samt personer som tar medicin. Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående. Varmt väder kan också orsaka vätskebrist och uttorkning om man inte dricker tillräckligt med vätska. Hur varmt väder upplevs och hur en person klarar av värmen är dock individuellt.

Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt om temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat till exempel grönsaker och frukt samt lite extra salt på maten. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt. Vid vistelse utomhus; sök skuggig plats.

En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken eller ett svalt fotbad är andra alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara dina läkemedel svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar läkemedel till exempel vätskedrivande kan dosen behöva justeras.

Kontakta sjukvården eller ring 1177 för sjukrådgivning vid nytillkomna eller förvärrade besvär

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test