Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Oljefabriken på ön Barrön. I förgrunden syns vatten

Bra att veta inför ditt besök på Oljeön

Planerar du att besöka Oljeön? Hur långt är det till närmaste restaurang och vad finns egentligen att se och göra i närheten? Här har vi samlat information och tips som vi tror kan vara till nytta innan ditt besök på Oljeön.

Hur ett besök går till

Boka biljetter

Biljetter till de ordinarie visningarna bokas och betalas i förväg.

Boka biljett Book ticket: English webbsite


Privat- eller gruppvisningar bokas via bokningsformuläret på sidan gruppvisning. Vi tar även emot bokningar via e-post: turism@fagersta.se och telefon 0223-444 64.

Gruppvisning

Hitta till Oljeön

För att hitta till färjeläget där visningarna utgår från, följ de gula beachflaggorna som finns intill parkeringen och färjeläget under säsongen. För vägbeskrivning klicka på knappen nedan.

Vägbeskrivning

Framme vid färjeläget

Färjeläget hittar du intill Ängelsbergs station. För att komma till färjan måste du korsa järnvägsövergångar. Vänta intill färjeläget tills guide eller skeppare välkomnar dig ombord färjan.

Det är inte tillåtet att röka på ön eller färjan Petrolia. Vid färjeläget finns askfat att använda före och efter visning.

På färjan Petrolia

På färjan finns bänkar att sitta på under färden över. Innan överfarten informerar skepparen om säkerheten ombord färjan.

På Oljeön

Väl framme får du följa med och se den omkringliggande miljön. Du får besöka världens äldsta bevarade oljeraffinaderi och se den intakta interiören samt följa med in i en arbetarbostad. Från ön har du en slående vy över Ängelsbergs samhälle och sjön Åmänningen.

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Under visningen finns bänkar att sitta på.

Färjeturen tillbaka

När den guidade visningen är klar följer du guiden tillbaka till färjan. Den guidade visningen inklusive färjeturen tar cirka 1 timme och 30 minuter. Meddela gärna guiden om du exempelvis har en tågtid att passa.

Tillgänglighet

Är Oljeön tillgänglighetsanpassat? Får min hund följa med? Går ledsagare med gratis på guidad visning? Svar på dessa frågor och annat som berör tillgänglighet hittar du under sidan "Tillgänglighet".

Tillgänglighet

Toalett

På Oljeön finns endast en torrtoa. Närmaste besökstoalett hittar du i en liten röd byggnad söder om Ängelsbergs stationshus. På Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs brukshandel) finns även toalett. Det är möjligt att ta sig till toaletten med rullstol och rullator via sidoingången. Vid frågor kontakta Besökscentrums personal/turistinformatörer via telefon: 0223-444 64.

Turistinformation

  • Under våren, hösten och regniga dagar blir gräsmattan blöt, vi rekommenderar därför vattentäta, ordentliga skor. Vid regn finns paraply att låna på färjan. Regnponchos finns att köpa på färjan samt på Besökscentrum.
  • På Oljeön finns inget rinnande vatten. Under varmare dagar rekommenderar vi att du tar med dig egen vattenflaska. Vatten säljs även på färjan samt på Besökscentrum.
  • På ön har det hanterats miljöfarlig olja. Sitt inte på marken intill fabriken, använd i stället de bänkar och stolar som finns utplacerade framför och bakom fabriken. Slicka inte på väggarna!
  • Museet på ön är bevarat som det såg ut när fabriken var i gång, fabriken är därav inte tillrättalagt för turister. Se upp för ojämna golvytor och balkar i taket. Undvik att ta på kladdiga ytor, produkter och verktyg.
  • Det är inte tillåtet att röka på ön eller färjan Petrolia. Vid färjeläget finns askfat att använda före och efter visning.
  • Du kan skanna audioguide på engelska och tyska i form av QR-koder som kan avläsas med din smartphone. Detta är tillgängligt för den utländska besökaren. Om du inte äger en Smartphone finns andra digitala enheter att låna på Besökscentrum. Har du någon fråga, kontakta personal på Besökscentrum.
  • Hunden får gärna följa med på turen. Tänk på att hålla hunden i koppel och håll uppsikt så att den inte gräver i marken.
Hund i koppel

Hunden får gärna följa med till Oljeön


Bil- och bussparkering

Bil- och bussparkering finns norr om Ängelsbergs stationshus. Från parkeringen till färjeläget är det cirka 100 meter. Vid stationshuset finns möjlighet att köra ner med bil och buss för att närmare stiga av till färjeläget. Observera, parkering framför Ängelsbergs stationshus bör undvikas. För att hitta till färjeläget där visningarna utgår, följ de gula beachflaggorna som finns utplacerade under säsongen.

Hitta till Oljeön

Ängelsbergs järnvägsstation

Intill Oljeöns färjeläge ligger Ängelsbergs stationshus. Här passerar tågen från Västerås/Ludvika-Ludvika/Västerås cirka en gång i timmen. Anknytningståg till Stockholm från Västerås. Observera att tågstationen inte är i bruk, för att köpa biljetter besök Sj's webbsida.

Ungefärlig restid med tåg från:
Stockholm: cirka 2-3 timmar, 1 byte i Västerås
Västerås: cirka 45 minuter
Ludvika: cirka 45 minuter

sj.se

Ängelsbergs järnvägsstation

Ängelsbergs järnvägsstation

Rälsbuss

Ta dig till Ängelsberg via Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska, ENJ, föreningsrälsbussar. Söndagar under sommaren trafikeras sträckan Kärrgruvan-Ängelsberg med rälsbuss tur och retur. Hoppa på i Kärrgruvan i Norberg och åk genom den lummiga skogen, kossornas betesmarker och gammal bruksmiljö.

enj.se

Busshållplats

Västmanland länstrafiks, VL, busslinje 82 trafikerar sträckan Fagersta-Ängelsberg. Närmaste busshållplats finns strax norr om Ängelsbergs stationshus (Hållplats: Ängelsbergs Jvstn). Busshållplatser finns även vid Skulpturparken (Hållplats: Sågholmen) samt vid Engelsbergs Bruk.

vl.se

En familj med två vuxna och tre barn promenerar från Ängelsbergs stationshus

Det är cirka 100 meter från färjeläget till parkeringsplatser. Cirka 400 meter till restaurang, antikbutik samt Besökscentrum i Ängelsberg.

Restaurang och café

I Ängelsbergs samhälle, ca 400 meter från färjeläget, ligger Ängelsbergs enda restaurang, Nya Serveringen. Här serveras veckans lunch under måndag-fredag samt alá carte under bestämda tider, restaurangen erbjuder även en utvald meny med luncher för grupper eller större sällskap. Önskar ni boka bord rekommenderar vi att ni ringer i god tid i förväg. Besök Nya Serveringens webbsida för mer information.

Under sommartid finns även café på gårdplanen.

Nya Serveringen

Boende

Mitt i Ängelsbergs samhälle finns Vandrarhemmet Tallbacka. Intill världsarvet Engelsbergs bruk finns även stugor att hyra. Läs mer under boende.

Pensionat och vandrarhem

Stugor och hus

Dagvaruhandel och shopping

Ängelsberg är endast ett litet samhälle i Fagersta kommun. I samhället finns inga butiker. Kiosk, apotek, bankomat, klädbutiker och mataffärer hittar du i Fagersta centrum, cirka 20 minuter från Ängelsbergs samhälle. Dagvaruhandel och matvarubutik hittar du även i grannorterna Virsbo och Norberg.

Besökscentrum

Under sommartid kan du träffa turistinformatörer på Besökscentrum i Ängelsberg. Där hittar du information om Fagersta, Ängelsberg och närområdet med ett utbud av kartor och broschyrer. Du hittar även souvenirer och presentartiklar samt godis och te till försäljning. Besökscentrum håller öppet i samband med Oljeöns visningsäsong under sommartid.

Besökscentrum/Turistinformation

Engelsbergs bruk

I Ängelsberg ligger världsarvet Engelsberg bruk som räknas som ett av världens främsta industriminnen med bevarade byggnader så som som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talet. För mer information om priser och visningstider besök Engelsbergs bruks webbsida.

Guidade visningar Engelsbergs bruk

Skulpturparken

Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid i Ängelsberg vid förra sekelskiftet. Arvet efter konstnärskolonin förvaltas av Engelsbergs Konstgille som år 2003 skapade en skulpturpark. Sedan dess visas samtidskonst mitt i ett historiskt område med ny temautställning, sommartid varje år. Läs mer via Skulpturparkens webbsida.

Skulpturparken

Blästerugnar i Dunshammar

I Dunshammar kan man se välbevarade blästerugnar från järnåldern som ligger i sluttningen ner mot sjön Åmänningen. De är utformade som gropar i marken, klädda med stenar och lera. Dunshammar är en av de få platser där man kan se den här sortens järnåldersugnar i dess ursprungliga miljö. Här har man även funnit gravar från järnåldern i närheten.

Blästerugnar i Dunshammar

Strömsholms kanal

Strömsholms kanals farled passerar Ängelsberg. Via kanalen kan du med fritidsbåt slussa från Västerås i söder till Smedjebacken i norr, eller tvärtom. Du kan även paddla längs kanalen eller välja cykelvägen. Läs mer på Strömsholms kanals webbsida.

Strömsholms kanal webbsida

Vi på Fagersta Turism vill att den som besöker oss och våra sevärdheter ska kunna känna sig säker och trygg. Därför utbildar vi våra medarbetare inom säkerhet.

HRL

Hela personalen som jobbar med visningsverksamheten har alla genomgått en HRL-kurs för att lära sig hjärt- och lungräddning samt att använda en hjärtstartare.

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns att tillgå under visningssäsongen. Hjärtstartare finns på färjan Petrolia samt på Besökscentrum i Ängelsberg.

Säkerheten på färjan Petrolia

Säkerheten på Petrolia, som kör turer till Oljeön, är viktig. Därför har våra skeppare, som alla har tagit skepparexamen klass 8 (VIII), genomgått säkerhetsövningar på färjan. Färjans säkerhetsorganisation har godkänts av Transportsstyrelsen, som även har besiktigat och godkänt färjan. Våra guider har genomgått en säkerhetsövning på Petrolia samt haft genomgång av brandutrustningen på färjan och Oljeön.

Första hjälpen-väskor finns utplacerade i fabriken, färjan, arbetarbostaden samt på Besökscentrum. Även certifierat skeppsapotek finns på färjan.

Covid-19 (Smittskyddsåtgärder 2021-06-12 till 2021-09-29)

Oljeön

  • För att minska smittorisken görs alla bokningar online, detta för att minska besökare till Besökscentrum där biljettförsäljningen tidigare skett.
  • Betalning sker även direkt på webbsidan i samband med bokningen.
  • Besökarna tar sig direkt till färjeläget där guiden kontrollerar bokningen.
  • Några biljetter delas inte ut för att undvika närkontakt.
  • På färjan Petrolia finns handsprit, likaså även i arbetarbostaden, fabriken samt på dasset.
  • Det finns skyltar för gällande regler när det gäller avstånd, handhygien och antal.
  • För besökarna finns flera sittplatser utplacerade på färjan.
  • Guidningen börjar utomhus. Endast de som tillhör samma sällskap ska sitta på samma bänk.
  • Vid bostadshuset delas besökare upp i mindre grupper så att det går att hålla avstånd inne i bostaden.
  • På färjan finns golvmarkeringar för ytor som endast är avsedda för guide och skeppare.
  • Om det skulle finnas flera grupper på ön samtidigt ser guiderna till att de är på olika delar av ön så att de inte möts. De olika grupperna åker över till ön vid olika färjeturer.
  • Utanför dasset på ön finns möjlighet att tvätta händerna med rinnande vatten ur en vattendunk samt använda handsprit.

Besökscentrum i Ängelsberg

  • På Besökscentrum begränsas antalet personer i samråd med butiksinnehavaren (Besökscentrum är placerad i en butik, ca 500 meter från färjeläget).
  • På Besökscentrum finns plexiglas som täcker ytan ovanför personaldisken.
  • Handsprit finns på flera platser i lokalen samt på toaletten.

Oljeön

Oljeön utvecklas utifrån Swedish Welcomes hållbarhetsmetoder.
Läs mer på Swedish Welcomes webbsida.

Swedish Welcome

Kontakt

Fagersta Turism
turism@fagersta.se
Telefon: 0223-444 64