Fordons- och transportprogrammet
En utbildning av hög kvalitet i en bransch som skriker efter arbetskraft! Utbildningen är modern och anpassad efter bilindustrins nya teknik.
Fordons- och transportprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna fordon. Utbildningen är av hög kvalitet och ger dig breda kunskaper. Efter din examen kommer du ut till en arbetsmarknad med stort behov av fler fordonstekniker.
Inriktning: Personbil
På inriktningen Personbil utbildas du att arbeta som till exempel kundmottagare, mekaniker eller besiktningspersonal. Då vi har ett mycket nära samarbete med branschen har vi tillgång till den senaste felsökningsutrustningen vilket gör att du som blivande mekaniker får den kompetens som krävs.
Utbildningen är av hög kvalitet och ger dig breda kunskaper inom branschen. Under de tredje året på inriktningen får du möjlighet att starta ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Detta vid sidan av det arbetsplatsförlagda lärandet gör att du verkligen kommer vara förberedd för framtiden efter gymnasiet.
El- och hybridbilar
Utvecklingen av nya tekniker inom bilindustrin går fort. På senare år har det blivit allt vanligare med bilar som drivs av elmotorer eller kombinationer av el- och förbränningsmotorer (s.k. hybrider).
På Fordons- och transportprogrammet lär sig eleverna utöver reparation av traditionella fordon även reparation och felsökning av moderna el- och hybridfordon. Detta ger eleverna ännu bättre förutsättningar att snabbare komma in på arbetsmarknaden.
Framtid
Idag är det mycket stor efterfrågan på kompetent personal i motorbranschen och möjligheterna till att få arbete direkt efter utbildning är mycket goda, oavsett om du vill vara anställd eller starta eget.
Utbildningen på Fordons- och transportprogrammet har blivit bredare vilket gör att du inte bara är attraktiv inom fordonsbranschen utan att du också kan få jobb inom industri och gruvdrift.
Fordonsprogrammet är ett yrkesprogram men du har all möjlighet att även läsa mot högskolebehörighet. Då läser du även kurserna Svenska/SvA 2 och 3 samt Engelska 6.
Vad tycker våra elever?
”På FT får man bedriva sitt eget UF-företag och det har varit väldigt lärorikt. Efter utbildningen finns det goda möjligheter till att få jobb!”
/Samuel, FT20
Programplan
- Engelska 5 (100 poäng)
- Historia 1a1 (50 poäng)
- Idrott och hälsa 1 (100 poäng)
- Matematik 1a (100 poäng)
- Naturkunskap 1a1 (50 poäng)
- Religionskunskap 1 (50 poäng)
- Samhällskunskap 1a1 (50 poäng)
- Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 (100 poäng)
- Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden (200 poäng)
- Fordonsteknik - introduktion (200 poäng)
- Individuellt val (100+100 poäng)
- Gymnasiearbete (100 poäng)
Inriktningskurser - 400 poäng
- Basteknik (100 poäng)
- Service och underhåll 1 (100 poäng)
- Service och underhåll 2 (100 poäng)
- Verkstad och elteknik (100 poäng)
Programfördjupning - 800 poäng
- Chassi och bromsar (100 poäng)
- El- och hybridfordon 1 (100 poäng)
- Entreprenörskap (100 poäng)
- Flerbränslefordon (100 poäng)
- Förbränningsmotorer (100 poäng)
- Kraftöverföring (100 poäng)
- System- och diagnosteknik 1 (200 poäng)
- Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 (100 poäng)
- Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 (100 poäng)
- Engelska 6 (100 poäng)
För att kunna plugga vidare på universitet eller högskola krävs det att du har så kallad grundläggande behörighet. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa de kurser som krävs för att få det. Det ger dig enorma möjligheter efter gymnasiet, då du kan välja om du vill gå direkt ut i arbete eller studera vidare!
Här kan du läsa mer om hur gymnasieprogrammen är uppbyggda:
Efter gymnasiet
Kontakt
Välkommen till oss på Fordons- och transportprogrammet!
Arbetslagsledare:
Kjell Lundmark, 0223-447 25
Lärare:
George Bruss, 0223-447 16
Tobias Östman, 0223-447 14
Senast ändrad:
Test