Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Fagerstahallens tegelbyggnad

Trivselregler

Vi har tagit fram trivselregler som vi vill att du ska förhålla dig till. Läs gärna igenom reglerna innan du besöker oss.

Utsikt över stora bassängen från kortsidan

För din säkerhet

För din och andra besökares säkerhet måste du följa skriftliga säkerhetsregler och personalens muntliga instruktioner. Fagerstahallens personal har rätt att avvisa besökare som inte följer våra regler samt personer som anses utgöra en säkerhetsrisk.

Fotoförbud och skärmfria zoner

Generellt får inga telefoner eller andra enheter användas för fotografering eller filmupptagning inom anläggningen. Vi har har även ett antal skärmfria zoner där det råder totalt skärmförbud.

Skärmfria zoner i Fagerstahallen

Rökning, alkohol och droger är ej tillåtet

Anläggningen är rök-, alkohol- och drogfri. Förbudet gäller även vid utomhusbadet samt i anslutning till våra entréer.

Bra att veta

Entréavgift betalas av alla

Alla som vill följa med in i anläggningen ska betala entréavgift och detta gäller oavsett om du ska bada, gymma eller endast titta på.

Parfym och starka dofter

Det finns många som är känsliga mot starka dofter, som till exempel parfym och hårspray. Var snäll mot din omgivning och undvik att använda det och liknande produkter när du besöker Fagerstahallen.

Klädskåp

Klädskåpen i omklädningsrummen kan användas av alla som besöker oss. Ta med ett hänglås eller köp i receptionen för 40 kronor.

I gymmet finns även mindre kodskåp som kan användas för nycklar, plånböcker eller andra värdesaker som du vill ha en bättre uppsyn över. Kodskåpen är helt kostnadsfria.

Under ditt besök har du eget ansvar för dina tillhörigheter och vi rekommenderar att lämna värdesaker hemma.

Kvinnlig och manlig personal

Fagerstahallen har både kvinnlig och manlig personal och vår uppgift är att se till att vi har en säker och trivsam anläggning. Vi ansvarar bland annat för löpande underhållsstädning i dusch- och omklädningsrum och vill informera om att det kan förekomma manlig personal i damernas omklädningsrum och kvinnlig personal i herrarnas omklädningsrum.

Passagesystem

Årskort, halvårskort, månadskort, sommarkort samt företagskort är personliga och får endast användas av personen vars namn och bild är på kortet. Att låna ut kortet eller att släppa in andra är strikt förbjudet och kan resultera i att ditt kort spärras.

Kom ihåg att ditt kort alltid ska användas vid både in- och utpassering. Det gäller även om den stora grinden är öppen.

Sjukdom

Alla är välkomna till oss men om du för tillfället har en smittsam sjukdom så ska du stanna hemma till dess att du är frisk.

För allas säkerhet och integritet är det inte tillåtet att använda datorer, mobiltelefoner, surfplattor, kameror och andra likvärdiga enheter i inomhusbadet och andra anslutande utrymmen. Utöver att vi vill motverka smygfotografering så leder även skärmar bort vår uppmärksamhet från omgivningen vilket kan resultera i drunkningsolyckor. Vi vill säkerställa att du som vuxen tar ansvar och alltid har medföljande barn och ej simkunniga under uppsikt.

Skärmförbudet gäller vid:

 • Inomhusbadet
 • Omklädningsrum och duschutrymmen
 • Bastuavdelningar

Exempel på enheter som omfattas av förbudet:

 • Mobiltelefoner
 • Surfplattor
 • Kameror
 • Datorer

Vid särskilda händelser kan tillstånd ges genom Fagerstahallens personal. Detta kan, men inte nödvändigtvis, gälla vid bland annat simskoleavslutningar samt skol- och träningsverksamheter.

Vid utomhusbadet gäller inte skärmförbudet men du som vuxen ska alltid hålla en mycket god uppsikt på medföljande barn och ej simkunniga. Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller annan enhet för fotografering och filmupptagning utan tillstånd från personal.

Vid gymanläggningen är det tillåtet att använda mobiltelefon för musik, loggning av träning och liknande. Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller annan enhet för fotografering, filmupptagning och samtal.

Gäster som vid upprepade tillfällen inte respekterar skärmförbudet kan bli avvisade från anläggningen utan återbetalning.

I vår badanläggning får du endast bada i ordentliga badkläder. Det är inte tillåtet att använda t-shirt, träningsbyxor och andra plagg som inte är anpassade för bad.

Exempel på badkläder:

 • Bikini
 • Baddräkt
 • Burkini
 • Badshorts

För blöjbarn är det obligatoriskt med en babybadbyxa som håller tätt. Det är inte tillåtet att endast använda badblöjor då de allt för ofta läcker. När barnet använder babybadbyxor behövs ingen badblöja.

Babybadbyxor finns att köpa i vår receptionen men det finns även hos många andra leverantörer.

Vi tillåter barn och vuxna som har en simfärdighet på minst 50 meter att besöka oss. Du ska alltså klara av att simma bröstsim 50 meter i stora bassängen och utöver det ska du även våga och kunna hoppa från kanten vid djupa delen av bassängen. Badpersonalen har alltid rätt att kontrollera och be dig utföra ett simtest.

En vuxen ska alltid ha uppsyn på barn under 10 år, även om de kan simma. Du behöver inte bada med barnet men den som har ansvaret kan till exempel inte vara i leklandskapet medan barnet är i stora bassängen. Barnet kan däremot vara i undervisningsbassängen medan den vuxna är i leklandskapet.

Som ansvarig vuxen bör du vara ombytt till en lättare och ren klädsel, som till exempel: badkläder eller shorts, tights och t-shirt/linne eller liknande. Jeans och mjukisbyxor rekommenderas inte.

Om barnet inte kan simma så ska du som vuxen alltid finnas med i vattnet.

Simhall

Om du har fyllt 10 år och kan simma 50 meter samt vågar hoppa från kanten vid djupa bassängen så kan du komma hit och bada utan vuxet sällskap.

Om du är under 10 år och kan simma enligt ovanstående kriterier så får du endast bada under uppsyn av en vuxen. Den vuxna som ska ha uppsyn på ett barn ska vara ombytt till en lättare (ren) klädsel.

Både barn och vuxna som inte kan simma ska alltid ha en simkunnig vuxen i omedelbar närhet i vattnet. En armlängds avstånd är en bra tumregel!

För att få besöka oss under kvällsimmet ska du ha fyllt 18 år och kunna simma. Barn och ungdomar under 18 år är välkomna i sällskap av målsman, med förutsättningen att ingen lek sker.

Gym

Av säkerhetsskäl så måste du ha fyllt 15 år för att få tillträde till vår gymlokal. Inga barn under 15 år får följa med in på gymmet.

Under 18 år och saknar legitimation? 
Krav på att en medföljande målsman intygar barnets ålder vid köp av gymkort.

Omklädningsrum

I sällskap av målsman får barn 7 år och yngre byta om i omklädningsrum för det motsatta könet. Äldre barn med särskilda behov av stöd från vuxen hänvisas istället till att boka ett av våra tillgänglighetsanpassade omklädningsrum.

Regler för badet

Bada på eget ansvar

Badpersonalen finns i närheten men bassängen kan vara obevakad och vi ser gärna att alla hjälps åt och håller uppsikt – kontakta alltid personalen vid tillbud!

Tänk på att vara rädd om dig själv och andra så att inga olyckor sker. Om du inte kan simma måste du ha med dig en vuxen i vattnet som kan.

Att bada med barn

Det är viktigt att du som målsman är medveten om att det finns risker med att besöka ett bad. Vi vill därför försäkra oss om att du hela tiden har uppsyn på medföljande barn och följer våra trivselregler. Barn som inte kan simma ska ha målsman eller annan vuxen (fyllda 18 år) i omedelbar närhet i vattnet.

Åldersgräns 10 år

Om du har fyllt 10 år och kan simma 50 meter samt hoppa från kanten vid djupa bassängen får du komma hit och bada helt utan vuxet sällskap.

Barn under 10 som kan simma enligt ovanstående kriterier får endast bada under uppsyn av vuxen från land. Den vuxna som ska ha uppsyn på ett barn ska vara ombytt till en lättare (ren) klädsel.

Åldersgräns under kvällssimning

För att få besöka oss under kvällsimmet ska du ha fyllt 18 år och kunna simma. Under kvällssim är simhallen endast öppen för motionssim och bad i bubbelpoolen. Barn och ungdomar under 18 år är välkomna i sällskap av målsman, med förutsättningen att ingen lek sker.

Simfärdighet på 50 meter

För att få bada hos oss på egen hand måste du ha en simfärdighet på 50 meter. Du ska kunna simma 50 meter bröstsim med korrekta ben- och armtag i stora bassängen utan att pausa. Du ska även kunna hoppa från kanten vid djupa delen av bassängen. Badpersonalen kan när som helst kontrollera detta genom att be dig utföra ett simtest.

Inte simfärdig

Du som ansvarig för en person som inte kan simma ska ha fyllt 18 år och vi rekommenderar att du alltid befinner dig inom en armlängds avstånd. Detta för att du snabbt ska kunna "fånga upp" barnet/personen vid en eventuell olycka. Drunkningsolyckor kan ske snabbt och tyst och armkuddar samt andra flythjälpmedel ska aldrig ses som ersättning till en vuxens närvaro.

Hygien är viktigt - duscha alltid före bad!

Innan badet ska du alltid duscha och tvätta dig ordentligt. Om du tvättar hela kroppen med schampo och tvål så fastnar inte kloret lika lätt på dig. Det minskar risken till röd och irriterad hud och du bidrar till en bättre badmiljö där mindre kemikalier behöver användas.

Badkläder och babybadbyxa

Hos oss får du endast bada i kläder och huvudbonader som är gjorda för simning och bad. Det är inte tillåtet att ha underkläder under badkläderna.

Genom att duscha före bad och använda riktiga badkläder bidrar du till en bättre badmiljö för oss alla.

För blöjbarn rekommenderas babybadbyxa men även andra badkläder som är utformade för syftet och håller tätt får användas. Engångsbadblöjor läcker allt för ofta och ska därför inte användas.

Ytterkläder lämnas i skåpet

Av hygien- och säkerhetsskäl ska ytterkläder och utomhusskor alltid lämnas kvar i skåpet. Detta då de kan blockera nödutgångar, sittplatser samt att de kan bidra till spridning av bakterier och smuts inom anläggningen.

Byt om till en lättare klädsel

Även om du inte ska bada ser vi gärna att du byter om till en lättare och ren klädsel. Då det är varmt i simhallen rekommenderar vi t-shirt, shorts eller tights.

Kom ihåg att även om du inte badar så påverkas badmiljön av allt som tas in i simhallen.

Åska vid utomhusbadet

Vid åskoväder får utomhusbadet inte användas. Badpersonalen har löpande koll på väderleken och avgör när badet kan öppnas igen.

Vi genomför ingen återbetalning på grund av åskoväder så det är upp till gästen att ha en viss koll på väderleken och göra en bedömning innan besöket.

Risk för halka

Bad- och våtutrymmen är sällan helt riskfria när det gäller halka. Gå därför försiktigt och undvik att springa inom bad- och duschutrymmen.

Övrigt

 • Simlinorna finns för att dela upp bassängen i olika delar, till exempel mellan lek och motion. Vänligen undvik att sitta eller hänga på linorna, detta då det finns risk för att de går sönder.
 • Det är förbjudet att medta porslin eller glas in till simhallen. Glasögon är undantagna från förbudet.
 • Flytmadrasser och dykringar för lek finns att låna i simhallen. När du lekt färdigt så ska du alltid lägga tillbaka utrustningen på utsedd plats. Det är viktigt att inte lämna dykringar på botten då de kan fastna och förstöra våra bottensugar.

Regler för gymmet

Åldersgräns 15 år

För att få träna på gymmet ska du ha fyllt 15 år. Detta gäller oavsett vem du tränar med. Av säkerhetsskäl får barn under 15 år inte vistas i anläggningen. Detta gäller även mindre barn som besöker oss med föräldrar.

Som ungdom/tonåring kan du bli tvungen att identifiera dig med legitimation eller via målsman i samband med köp av gymkort.

Endast inomhusskor

I vår gymanläggning är det förbjudet att ha utomhusskor. Här får du endast träna med rena inomhusskor eller alternativt strumpor. Vi rekommenderar dock alltid att du använder skor. Skor som använts från bilen till gymmet är inte längre rena och ska då inte användas i gymmet.

Träna med kläder på

När du tränar hos oss ska du vara ombytt till rena träningskläder. Det är till exempel inte tillåtet att träna i gymmet med bar överkropp.

Ytterkläder och väskor lämnas i skåpet

Av hygien- och säkerhetsskäl lämnas ytterkläder som jackor och ytterskor i skåpet. Även väskor bör undvikas att tas med in till gymmet. Golvytan är begränsad och det finns därmed en stor risk för att blockera en nödutgång eller en maskin som någon vill träna på.

Torka av och plocka undan

För allas trevnad ska du torka av redskap och maskiner efter användning. Vikter, hantlar och annat som du plockat fram ska ställas tillbaka till utsedd plats.

Övrigt

 • Reservera inte flera maskiner, träna på en maskin i taget.
 • Var rädd om maskiner och utrustning, ställ ner vikterna försiktigt.

Regler för bastun

I bastun ska du alltid sitta på en ren handduk. Du ska även duscha före och efter bastubad. Det är tillåtet att basta med rena badkläder men andra kläder och till exempel väskor får inte tas med in. Rakning är förbjudet!

Dusch vid bastuavdelningen

Duschen kan användas av besökare till bastuavdelningen, andra besökare hänvisas till det stora duschutrymmet.

Alkoholförbud

Förtäring av alkohol är förbjudet inom hela anläggningen och det gäller även vid bastun.

Regler för omklädningsrum

Kvinnlig och manlig personal

Fagerstahallen har både kvinnlig och manlig personal och vår uppgift är att se till att vi har en säker och trivsam anläggning. Vi ansvarar bland annat för löpande underhållsstädning i dusch- och omklädningsrum och vill informera om att det kan förekomma manlig personal i damernas omklädningsrum och kvinnlig personal i herrarnas omklädningsrum.

Åldersgräns för ombyte

I sällskap av målsman får barn 7 år och yngre byta om i omklädningsrum för det motsatta könet. Äldre barn med särskilda behov av stöd från vuxen hänvisas istället till att boka ett av våra tillgänglighetsanpassade omklädningsrum.

Skogräns

I omklädningsrummen finns en skogräns som ska följas. Du kan med fördel använda våra skoställ men det är även okej att lyfta med och låsa in skorna i klädskåpen. Fagerstahallen kan inte ta ansvar för eventuella stölder som sker.

Kvarglömda saker

Vi samlar in upphittade saker i receptionen, där det sedan förvaras under cirka tre veckor.

Kontakta oss

Du kan alltid vända dig till oss i personalen om du har frågor eller funderingar. Receptionen når du via telefon 0223-442 30.

Varmt välkomna till Fagerstahallen!