Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Engelsbergs bruks övriga byggnader

På Engelsbergs bruksområde hittar du flera bevarade byggnader. Bland annat våghus, arbetarbostäder, trädsgårdsmästarbostad och kontor.

Byggnaden kallat "Krogen". Ett snötäckt rött trähus med vita fönster och dörrar. Snö på både mark och tak

Dagskarlsbyggningen kallat "krogen" i ett snötäckt vinterlandskap

Engelsbergs bruk kom så småningom att bestå av upp mot ett femtiotal byggnader. Förutom mulltimmerhyttan och hammarsmedjan finns det även ett våghus, där kol- och malmfororna vägdes. I dagkarlsbyggningen eller "krogen" som den också kallades fanns utskänkning av alkoholhaltiga drycker och övernattningsmöjligheter för de som gjorde dagsverken på bruket.

År 1917 byggdes en lancashiresmedja med valsverk. Där inrymdes under många års tid en mekanisk verkstad för ventiler i rostfritt stål och specialmaterial. Idag är byggnaden en konferensanläggning för Nordstjernan AB. Man kan även se de två brukskontoren, trädgårdsmästarvillan, slaggstenstornen från 1770-talet, spannmålsmagasinet, arbetarbostäderna och ladugården, där Nordstjernans centralarkiv idag finns.

Konferensanläggning. En tegelbyggnad med röda tak och silverfärgat plåttak. I förgrunden syns gräsmatta, en grusväg och nyplanterade träd.

Tidigare Lancashiresmedja, sedermera Engelsbergs ventiler och numera ombyggd till konferensanläggning