Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

60:e breddgraden

Den 60:e breddgraden passerar tvärs igenom Fagersta. Det finns ingen annan ort i Sverige som delas av en breddgrad.

Innan den 60:e breddgraden når Fagersta hinner den "se" mycket på sin väg från Shetlandsöarna till Porkkala i Finska viken. Den passerar över nordspetsen av Labrador, över sydspetsen av Grönland och Shetlandsöarna. Detta var vikingarnas gamla kurs, de kunde bara segla i östvästlig riktning. Med en trästav kontrollerade de solhöjden så att de såg att de var kvar på rätt breddgrad. De hade nordostvind då de seglade ut på våren och sydvästvind då de for hem och de hade 70 % chans till medvind.

Norska kusten

Den 60:e breddgraden når norska kusten strax söder om Bergen, den går in över Tysnesöy, ett 700 meter högt fjäll i själva kustbandet och ett sjömärke för vikingarna. Därefter synes Folgefonn, en av de stora glaciärerna. Breddgraden sneddar över Hardangervidda, där bönderna på Vestlandet förr drev sina djur mot Östnorge. Rjukan finns i sidled, men vattenfallet på 100 meter är numera torrt. Breddgraden korsar Numedalen och styr strax norr om Oslo över Voksenkollen.

Men hur kommer breddgraden in i Sverige? På ett märkligt sätt rör den hela tiden nationens hjärtesträngar: Lysvik vid Övre Fryken, Norra Råda med Geijerska familjegravarna, herrgården i Uddeholm och de Geers Lesjöfors. Efter ett svep mellan Ställbergsgruvan och Grängesberg går den rakt över Fagersta. Den korsar norra Upplands steniga hagmarker för att lämna Sverige i Grisslehamn. Den snuddar vid Ålands sydland, går över skärgårdarna Kökar och Gullkrona och passerar den gamla svenskstaden Ekenäs och Barösunds besynnerliga naturkanal, för att över Porkkala försvinna ut i Finska viken med kurs på Hogland och Kronstadt.

En norsk författare kallar breddgraden för trollcirkeln. Han menar att människorna som bor på den här breddgraden har ett underligt kynne och dras till det övernaturliga. Kvinnorna på 60:e breddgraden är farligare än andra och dessutom mycket vackrare!

Samma språk

Det märkvärdigaste av allt är att folket kring den 60:e breddgraden talar i stort sett samma språk. En man från Bergen och en från Ekenäs har ingen svårighet att förstå varandra och ändå är fågelvägen mellan orterna 150 mil. Det är ett minne från vikingatiden, då man bara kunde fara i östvästlig riktning. Detta är förklaringen till att allt söderut verkar så främmande, redan Skåne är för människor från trollcirkeln ett okänt land.

Hur lika var inte kulturepokerna?

Bergen är bebyggt av stockholmsarkitekter och sommarvillorna i Hangö kunde likaväl ha stått vid Oslofjorden. De besynnerliga människorna i Ibsens dramer som i hundra år fascinerat hela världen är folk från trollcirkeln, det är uppenbart, folk för vilka avigt är rätt och tvärtom.