Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Om kostverksamheten

Varje dag lagas cirka X portioner i Fagersta kommuns kostverksamhet. I verksamheten arbetar X tillsvidareanställda, som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare.

Varje år köper Fagersta kommuns kostverksamhet in livsmedel för cirka X miljoner kronor. Runt om i kommunen finns det totalt X kök, som är av tre olika slag:

  • X är tillagningskök. De lagar mat och levererar huvudkomponent till mottagningskök och komplett måltid till serveringskök.
  • X är mottagningskök. De tar emot måltidens huvudkomponent från sitt tillagningskök och tillagar potatis, ris, pasta och sallad, samt frukost och mellanmål.
  • X är serveringskök, som tar emot varm komplett måltid och sallad från sitt tillagningskök. Tillagar frukost och mellanmål.

Mer information

Matsedel i mobilenPdf, 180.6 kB (Öppnas i nytt fönster)
Läs mer om Bra måltider i skolan (Livsmedelsverket)Länk till annan webbplats. (Öppnas i nytt fönster)
Läs mer om Bra måltider i förskolan (Livsmedelsverket)Länk till annan webbplats. (Öppnas i nytt fönster)
Läs mer om Riktlinjer kostpolicyPdf, 3 MB (Öppnas i nytt fönster)
Ansökan om specialkost i förskola och skola

Specialkost

Specialkost erbjuds till matgäster som av medicinska skäl behöver det utifrån diagnos och som en del av den medicinska behandlingen. Enligt Socialstyrelsen definieras specialkost som mat anpassat till ett specifikt sjukdomstillstånd. Exempel på specialkost är glutenfri kost, laktosreducerad kost, fettreducerad kost och proteinreducerad kost.

Anpassad kost

Behov av anpassad kost kan till exempel vara till individer som inte går upp i vikt som förväntat, ätstörning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller på grund av ät- och sväljsvårigheter. Utöver själva maten kan även förändring av måltidsmiljön behövas. 

Anmälan och avbokning av specialkost eller anpassad kost

För att få specialkost eller anpassade kost av medicinska skäl krävs ett utlåtande eller journalutdrag som styrker diagnosen från hälso- och sjukvården. Utlåtandet ska vara skrivet av legitimerad läkare eller legitimerad dietist. Läkarintyget/journalutdraget ska beskriva diagnosen på vilken grund bedömningen gjorts och att det tydligt framgår vilken kostbehandling som behövs samt hur länge. Står det inte hur länge det gäller behöver det förnyas vartannat år. Dessutom behövs även ett kostintyg med tydliga uppgifter. Dessa skickas in vid anmälan via vår e-tjänst.

En ny anmälan görs inför varje nytt läsår, innan höstterminens start eller när behov av special- eller anpassad kost uppstår. En ny anmälan måste också göras om barnet/eleven byter avdelning/klass eller förskola/skola. Anmälan ska uppdateras vid förändring av individens kost.

Ansök om specialkost i förskola
Ansök om specialkost i skola

Till barn som är på förskola ansöker man även om avvikande kost.

Vid diagnosen celiaki (glutenintolerans) är behandlingen strikt glutenfri mat resten av livet. För att få sådan specialkost räcker det med ett läkarintyg, då celiaki är en livslång sjukdom. Däremot behöver kostintyget vid celiaki uppdateras varje läsår via e-tjänsten.

Fakta som kan underlätta för dig när du fyller i ansökan

Barnet/eleven är överkänslig/allergisk mot (av medicinska skäl)
Nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön får inte förekomma i någon kost som serveras på förskolan eller i grundskolan. Det kan förekomma spår av dessa råvaror i produkter, dessa får dock inte användas till matgäst med aktuell allergi.

Det är därför mycket viktigt att du som förälder alltid lämnar in ansökan om specialkost för ditt barn så att vi inom kostverksamheten har möjlighet att servera rätt kost till barn och elever med en känd allergi.

Barnet/eleven är överkänslig mot
Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis äpple. Fyll i den informationen under ”Eventuella övriga upplysningar”.

Avvikande kost
Om ditt barn äter avvikande kost till exempel fläskfri- eller lakto-ovovegetarisk kost, men samtidigt har en specialkost behöver även detta anges i ”Eventuella övriga upplysningar”.

Om behov av specialkost eller anpassad kost inte längre behövs görs en avbokning i e-tjänsten.

Avboka specialkost i förskola
Avboka specialkost i skola

Anmälan och kostintyg förvaras säkert på kostenheten. Personuppgifterna behandlas i enlighet med GDPR.

Sidansvarig: Jon Ashbourne

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test