Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Våryrans kanske mest otippade artistsläpp – Liveshow med Svenska stjärnor och legendarer!

2024-03-22

Vi kan stolt presentera en kavalkad av Svenska stjärnor som "still going strong"! Vad sägs som Little Gerhard, Trio Me' Bumba, Nina Lizell, Carl Erik Thörn, Bertil Englund och Raymond Björling. En show vi hoppas ska få våra äldre besökare att minnas det glada 60- och 70-talet.

Collage Svenska stjärnor

Little Gerhard

Behöver kanske inte någon större presentation eller så behöver han det med tanke på att han är en av musikbranschens giganter. Skivdebuten kom redan 1957 med låten What you've done to me. 1961 började han sjunga på svenska, då under artistnamnet Lille Gerhard. Den första EP:n med låtarna Den siste mohikanen och Petter och Frida blev en storsäljare och hans andra guldskiva. Den gick in på branschtidningen Show-Business försäljningslista på sjunde plats den 28 juli 1961, toppade listan i inte mindre än 11 veckor (4 augusti–27 oktober) och blev kvar ända till den 18 december. EP:n blev också den mest sålda skivan i Sverige 1961.

Senare under 1960-talet arbetade Little Gerhard som producent på skivbolaget Cupol och det var han som upptäckte Agnetha Fältskog. Hon var vokalist i en lokal orkester som skickat in ett kassettband med låtar – bland annat några som hon skrivit – med förhoppningen om att få göra en skiva. Han fastnade dock bara för vokalisten och låten Jag var så kär och såg till att den spelades in och gavs ut 1967. Skivan, som blev Fältskogs stora genombrott, hamnade på första plats på försäljningslistan Kvällstoppen. Little Gerhard skrev också Fältskogs hit Allting har förändrat sig som 1968 blev som bäst tvåa på Svensktoppen och sjua på Kvällstoppen.

Little Gerhard skrev också melodin till Ska vi plocka körsbär i min trädgård, som Ann-Christine Bärnsten kom femma med i Melodifestivalen 1975. Låten låg också på Svensktoppen i nio veckor (13 april–8 juni 1975), som bäst med en femte placering. Tillsammans med Yvonne Olsson ställde han upp i den svenska Melodifestivalen 1982 med melodin Hand i hand med dig, som slutade på en delad sjätteplats.

Trio me' Bumba

En svensk musikgrupp som bildades i maj 1957. De var som störst under 1960-talet då de tävlade om publikens gunst mot andra populära orkestrar som Sven-Ingvars och Sten & Stanley. De slog igenom 1963 med Spel-Olles gånglåt som låg 30 veckor på Svensktoppen. Samma år turnerade de tillsammans med Beatles. 1969 medverkade gruppen i filmen Åsa-Nisse i rekordform, de har även uppträtt i revyer och turnerat med artister som Cornelis Vreeswijk, Siw Malmkvist och Thore Skogman.

Gruppen har spelat in över 250 melodier på skiva och belönats med ett flertal guldskivor. Deras mest kända låt är "Man ska leva för varandra" som utkom på singel 1968.

Nina Lizell

En svensk sångerska som från 1968 varit verksam i Tyskland. 1970 deltog hon i den tyska schlagerfestivalen Schlager Wettbewerb med Ein kleiner Teufel steckt in dir. Hon sjöng i nästan alla tyska TV-shower: Galaabend der Schallplatte, Musik aus Studio B, ZDF-Hitparade, Der goldene Schuss, Deutsche Schlagerfestspiele är några exempel. Nina har släppt ett flertal singlar både på svenska och tyska och bland de mest kända är Vem kan segla förutan vind. Hennes LP-skiva på det östtyska skivbolaget Amiga, Nina Lizell, såldes i drygt 1,6 miljoner exemplar enligt den tyska tidskriften Superillu.

Bertil Englund

Vann talangtävlingen Flugans vokalisttävling år 1956 och fick sedan åka på turné med Carl-Henrik Norins orkester. Han slog igenom i början av 1960-talet med schlagers som Cindy min Cindy, På en öde ö, Berliner polka och I våran stad. Englund deltog i Melodifestivalen 1960 och 1963.

Han har hunnit med många folkparksturnéer, medverkat i filmer, spelat revy med Tjadden Hällström, framträtt i radio och TV. Under sin karriär har han spelat in bortåt 300 titlar på grammofonskiva. Under 1970-talet var han scenchef och presentatör på Gröna Lund. Han har även varit programledare för gymnastikprogram i Sveriges Radio.

Carl Erik Thörn

En annan Svensktopps-legend är Carl Erik Thörn. Med sin vackra röst var Carl Erik Thörn en av de största artisterna i Sverige på 60-talet och hade "klippkort" på svensktoppen under en period. Under slutet av 60-talet och början av 70-talet var han som hetast och totalt har han haft 15 låtar som kvalat in på svensktoppen. Den äldre publiken minns hitlåtar som Jag vill dansa med dig, Mamy Blue, En stjärna föll, Exodus med flera som ofta hördes i radio och TV.

Raymond Jussi Björling

Operasångare (tenor) och sonson till Jussi Björling. Raymond Björling tog examen vid Operahögskolan i Stockholm 1989.

Raymonds musikalitet märktes tidigt. Hans första operaroll var José i Don Quijote med Stockholms Musikdramatiska Ensemble 1984. Under tiden vid Operahögskolan var han redan känd från konserter och framträdanden i radio och TV. Ett långvarigt engagemang blev det som Ubaldo Piangi i Fantomen på Operan på Oscarsteatern i Stockholm, där han sjöng mellan 1989 och 1994 i nästan ettusen föreställningar.

Mera musikal blev det några år senare då Kristina från Duvemåla sattes upp på Cirkus i Stockholm. Raymond Björling alternerade mellan olika roller och vid ett tillfälle var det många sjukdomsfall i ensemblen. Då gjorde han sju roller i en och samma föreställning. Det blev till slut cirka 300 föreställningar för Björling i uppsättningen.

Alla dessa Svenska stjärnor kommer att ackompanjeras av Adorena Thörn, sångerska och Anders Lindqvist, pianist.

Little Gerard 90 år

Little Gerhard fyller dessutom 90 år under Våryran vilket gör att vi ställer till med kalas tillsammans med våra Svenska Stjärnor i Vilhelminaparken! Därför bjuder Våryrans arrangörer på kaffe och tårta för att hylla en av Sveriges främsta artister genom tiderna.

Denna fantastiska show kommer att kunna ses på fredagen den 17 maj i Vilhelminaparken.