Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Augusti månads delårsrapport

2023-11-01

Delårsrapporten per augusti har nu godkänts av kommunstyrelsen och ärendet behandlas av fullmäktige den 20 november.

Pengar

Kommunen gör ett väldigt starkt resultat och prognostiserar ett överskott på knappa 108 miljoner kronor i slutet av året. Det goda resultatet beror till största del på finansiella intäkter och värdeförändringar av kommunens kapitalförvaltning, men nämnderna sammantaget prognostiserar ett överskott på 3,6 miljoner kronor, vilket är positivt med tanke på de stora prisökningar vi sett under året. Det finns stora avvikelser i ett par av de enskilda nämnderna, men kommunens budget som helhet ser ut att hålla under år 2023.

- Blickar vi framåt vet vi att vi har ett par ekonomiskt tuffa år framför oss och det är viktigt att vi går in i den perioden utan att behöva återställa tidigare underskott. Samtidigt ska vi komma ihåg att kommunen under året tagit emot stora riktade statsbidrag och utan dessa hade prognosen troligtvis varit betydligt sämre. Hur många och hur stora bidrag vi kommer få under de kommande åren vet vi i dagsläget inte eftersom besluten inte är fattade vilket tyvärr leder till väldigt oklara budgetförutsättningar. I den osäkra ekonomiska tillvaron vi lever i just nu känns det tryggt att veta att vi går in i lågkonjunkturen med en i grund och botten sund ekonomi i kommunen, säger Jenz Ek, ekonomichef.

- Ett överskott i verksamheten för år 2023 innebär att vi har ett bättre utgångsläge inför år 2024. Samtidigt har vi stora obalanser mot budget inom nämnder och här fortsätter arbetet för budget i balans, säger Åsa-Märta Sjöström, kommunstyrelsens ordförande (s).

GillaGilla sidan