Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Chefsdag på tema: Chefers förutsättningar

2023-10-20

Ett sextiotal chefer från Fagersta kommun och Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) träffades den 17 oktober på Lindgården konferens för en heldag på temat Chefers förutsättningar.

Gruppbild

Kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström (s) och kommundirektör Karolina Berglund inledde med att prata om förutsättningarna för att leda och styra tillsammans, och vad som krävs för att politiska beslut ska få det genomslag som förväntas.

Gruppbild

Därefter fortsatte avdelningschef Ingmarie Westling Gustavsson med att berätta om chefsuppdraget och den ”trebenta chefen” med personal- verksamhets- och ekonomiansvar. Ingmarie presenterade också mer specifikt av vad som ingår i uppdraget som chef i Fagersta kommun.

Gruppbild

Ekonomichef Jenz Ek tog vid och gjorde en fördjupning i budgetansvaret och rollfördelningen mellan chef och controller. Sedan följde gruppdiskussioner och en problematisering av det tredelade chefsuppdraget – handlar det snarare om tre perspektiv eller tre dimensioner? Diskussionerna leddes av social hållbarhetsstrateg Annika Hedberg.

Förmiddagen avslutades med grupparbeten med uppdraget att skapa en introduktion för nya chefer. Hur ger vi nya chefskollegor bästa möjliga förutsättningar? Gruppernas svar kommer att användas för att utveckla introduktionen av nya chefer, och relevanta delar kommer även att användas för att utveckla introduktionen av övriga medarbetare.

På eftermiddagen föreläste Mia Hultman om värderingars vikt i ledarskapet - det räcker inte med lagar, policies och regler.

- Det finns en stor nyfikenhet och vilja att lära känna varandra och lära av varandra, och det är något jag vill fortsätta att ta vara på i arbetet med att utveckla ledarskapet i kommunen. Jag uppskattade också särskilt att dagen genomfördes tillsammans med NVK, det stärker både kommunen och förbundet och gav mersmak för fortsatt gemensam kompetensutveckling, säger Karolina Berglund, kommundirektör.

- En intressant och givande dag där vi lär känna varandra över organisationsgränserna. Dagen var mycket uppskattad av NVK: s chefer då vi fick möjlighet att samverka och träffa chefer i Fagersta kommun och lära oss mer om varandras verksamheter. ”, säger Kenneth Berggren, förbundschef vid Norra Västmanlands kommunlateknikförbund.

Gruppbild