Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Idag flaggar vi för tornedalingarna!

2023-07-15

Idag den 15 juli uppmärksammar vi tornedalingarnas dag! Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och deras språk heter meänkieli.

Gul, vit och blå flagga

Meänkieli talas främst i sex kommuner i norra Sverige, de egentliga Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.

150 000 människor i Sverige talar eller förstår meänkieli enligt en undersökning som gjordes på uppdrag av Sveriges Radio och SR Sisuradio under 2005 (Eriksson 2005:5). Den största andelen av dessa är 50 - 64 år. Det kan ha hänt en hel del sedan dess och fler kan ha förlorat språket, men även fler och fler tar tillbaka sitt språk. Dessutom finns det alltid ett mörkertal.

Meänkieli, tidigare kallad tornedalsfinska, är ett finsk-ugriskt språk nära besläktat med finskan. Språket är sedan år 2000 ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Meänflaku, tornedalingarnas flagga

Flaggan är gul, vit och blå och dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.

Fagersta kommun har tagit beslut på att uppmärksamma alla nationella minoriteter som har en egen officiell flagga på deras national- eller internationella dag.

Grattis alla tornedalingar på er officiella dag!