Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nattbio, artist och en fet fest med mera!

2023-06-09

Onsdagen den 7 juni utsåg vi vinnarna i vår medborgarbudget för unga, Din idé. Hela sex förslag kommer att genomföras, bland annat en nattbio, vi kommer att ta hit en artist och ordna en fet fest!

Gruppbild

Under prisutdelningen uppmärksammades allaunga som hade lämnat in förslag till Din idé med ett diplom och presentkort. Kommunalråd Åsa-Märta Sjöström berättade om att medborgarbudget har sitt ursprung i Brasilien*, och hjälpte till med att dela ur blommor till de sex vinnande förslagen.

- Medborgarbudget är, förutom ett bra sätt att stärka förståelsen för vad demokrati handlar om, också ett sätt att se till att vi i kommunen använder skattepengarna på bästa sätt och till aktiviteter som verkligen är efterfrågade av ungdomar, sa kommunchef Karolina Berglund

Vinnarna

Förslag 4 - Nattbio
Inlämnat av Lana

Jag vill samla alla mellan 15 - 23 och kolla på bio, helst nattbio med en massa filtar, ljusslingor och fika så att det blir mysigt. Har man en epa bil får man sitta i den också. Om det blir innebio då bjuder vi på popcorn och annat gott.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Unga kommer samlas och ha det mysigt, tanken är att det ska vara i slutet av sommaren och då brukar många må dåligt över att skolan börjar igen. Genom bio kan vi kicka igång hösten.

Förslag 14 - Hämta en artist
Inlämnat av Antranik

Det ska komma en artist som föreläser om sin karriär och sedan sjunger artisten, exempelvis Asme. Det ska vara någon som de flesta gillar och utöver det ska det finnas aktiviteter så att man ska kunna komma innan och umgås med sina vänner.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Man kommer umgås med vänner och ha roligt, det ökar psykiska hälsan. Även om man inte har några vänner så kommer man kunna skaffa nya vänner på denna aktivitet då man kommer träffa nya människor.

Förslag 12 - En fet fest
Inlämnat av Harry

Det ska vara en stor fest med en artist samt flera aktiviteter såsom spela ps5. Det ska finnas priser att vinna, man kan vinna presentkort och det kommer finnas mat och dryck man kan köpa. Det ska vara för folk mellan 15 - 21.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Det kan hjälpa ungdomar att skaffa fler vänner, de kommer umgås med varandra och må bättre psykisk.

Förslag 17 - Fotbollsturnering
Inlämnat av Mohammed

Jag vill ha en fotbollsturnering under flera dagar, det ska vara för de som är mellan 13 - 18 år och vi ska ha 7 spelare per lag. Alla ska få fina priser och fika under varje turnering.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Folk kommer ha roligt, och man blir glad när man får priser.

Förslag 3 - Poolparty
Inlämnat av Renad och Marya

Vi ska hyra simhallen bara för de som identifierar sig som tjejer och där ska man grilla, ha tävlingar, bada och det ska finnas musik. Sedan är det bio senare på kvällen. Det ska även finnas uteplatser för de som vill chilla. Ålder är 14 -24 år.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Det kommer göra att flera blir mer självsäkra, hittar nya kompisar som stöttar en, en dag där man bara har kul.

Förslag 8 - Hela Fagersta bakar
Inlämnat av Samiye och Falhat

Unga som är intresserade av bakning ska få chansen att tävla om vem som gör godast bakverk. Det ska finnas vinnare och vi vill ha Camill Hamid som jury, hon ska ta fram vinnare i olika kategorier. Vi ska befinna oss i ett gemensamt stort kök så att alla ska kunna lära känna varandra och umgås samtidigt.

Hur motverkar detta psykisk ohälsa och otrygghet?

Det ska finnas folk från olika åldrar vilket skapar en trygghet då man lär känna nytt folk, äldre och yngre. Det är många som har ett bakintresse men kanske inte råd att möjlighet att baka, detta ska ge dem en chans att få göra det dem mår bra av samtidigt som de har roligt.

Tack för alla bidrag och stort grattis till vinnarna!

*Medborgarbudget har sitt ursprung i Porto Alegre, en stad i Brasilien, som startade redan 1989. Partiet som vann valet hade utlovat att arbeta med att ta bort korruption och nepotism genom att involvera medborgarna i budgetprioriteringar så att kommunala skattemedel gick till satsningar där behoven var störst.

Sedan 1989 har medborgarbudget spridits över världen och finns nu i alla världsdelar.

Medborgarbudget är:

  • Ett sätt att demokratisera demokratin med dialog och möten mellan medborgare där de får möjlighet att prioritera hur kommunens resurser ska användas
  • En process som alltid innefattar dialog om resurser, oftast investeringar men kan också innebära dialog om prioriteringar i tider av åtstramning när resurser behöver minskas
  • En process där förtroendevalda är delaktiga i att forma förutsättningarna och att ta det slutgiltiga beslutet om genomförande
  • En process som skapar kunskap om kostnader, behov av prioriteringar, skapar transparens och ökar medborgarnas förtroende för kommunen

Medborgarbudget innebär också att medborgarna inte bara ges inflytande utan också möjlighet att ta ansvar för den lokala utvecklingen.

Alla medborgarbudgetprocesser varierar men det finns vissa element som bildar en gemensam struktur för att kunna kallas medborgarbudget. Det startar med politiska beslut och en styrgrupp som beslutar om ramar och kriterier för medborgarbudgeten, medborgarna inbjuds till att komma med förslag om hur resurser ska användas, förslagen genomgår en utvärdering utifrån om de är möjliga att genomföra, motsvarar de uppsatta kriterierna och de resurser som är avsatta.

Därefter får medborgarna möjlighet att rösta om vilka förslag som är viktigast att genomföra

och de förslag som medborgarna röstar fram som de mest prioriterade genomförs.

Politiken beslutade att medborgarbudget skulle införas på prov i Fagersta kommun, och att temat skulle vara aktiviteter för att främja psykisk hälsa och öka upplevelsen av trygghet i Fagersta.