Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nu har vi Hygienombud inom vård och omsorg!

2023-02-23

I veckan har Region Västmanlands hygiensjuksköterskor varit i Fagersta för att utbilda ett trettiotal medarbetare inom vård och omsorg. Medarbetarna fick en grundutbildning i vårdhygien för rollen som Hygienombud på sina olika arbetsplatser.

Person som håller en presentation

Teori varvades med gruppdiskussioner och avslutades med att utföra en handdesinfektion och följa upp resultatet i Visiruben.*

Pussel på papper

Syftet med Hygienombud är att kunna sprida kunskap till kollegor, kunder och anhöriga samt vara en länk mellan Region Västmanlands vårdhygien och verksamheten. Hygienombudets uppdrag är att bidra till att alla som arbetar inom vård och omsorg har kunskap om basal vårdhygien och kan tillämpa kunskaperna i det praktiska arbetet.

Basala hygienrutiner är att förhindra smittöverföring inom vård och omsorg och är den mest grundläggande åtgärden för att förebygga vårdrelaterade infektioner samt förhindra smittspridning.

En grupp tittar på en presentation

*Visirub är en apparat för att visualisera hur väl man applicerar desinfektionsmedel på sina händer. Om någon del av handens yta inte exponeras för desinfektionsmedel syns detta i UV-ljuset. En påminnelse att alltid ha en god handhygien och utföra korrekt handdesinfektion för att förhindra smittspridning.

En maskin med blått ljus

Visiruben.