Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi stärker länets krishanteringsförmåga genom att öva tillsammans

2022-10-31

Inom länets krisberedskapssamarbete U-Sam pågår en intensiv övnings- och utbildningsverksamhet. I förra veckan genomfördes den regionala samverkansövningen RÖ22 – den första större övningen av det här slaget på väldigt länge.

Delar av Fagersta kommuns krisledningsstab i sina krisvästar.

Delar av Fagersta kommuns krisledningsstab i sina krisvästar.

"Sensommaren har varit ovanligt nederbördsrik med stigande vattennivåer i sjöar och vattendrag. Hösten har kommit, men väderleken har fortsatt att ge mycket regn och hård vind i länet. Efter närmare två månader med detta väder sveper nu flera lågtryck in över landet. Prognosen är osäker, men säger att fronten kommer röra sig från väst och över länet. Prognosen talar också om rikligt med nederbörd och risk för stormbyar."

Det är bakgrunden i scenariot för den regionala samverkansövningen RÖ22 Höststorm som gick av stapeln i förra veckan.

Varför övar vi?

Syftet med RÖ22 är att stärka och utveckla länets förmåga att begränsa och hantera samhällsstörningar orsakade av en extrem vädersituation genom att pröva förmågan till samverkan och ledning, prioritering av resurser och kriskommunikation som en integrerad del av samverkan och ledning.

Genom övningsplaneringen och övningen stärker vi samverkan inom länets krisberedskapssamarbete U-Sam och utökar vårt kontaktnätverk även till andra aktörer.

– Det har varit mycket arbete för alla inblandade att planera en sådan här stor övning. Både planeringen och genomförandet av övningen ger oss ökad kunskap om våra egna och andras ansvar och uppgifter inom krisberedskapen och gör oss bättre rustade för kommande händelser, säger Jenny Sarlin, regional övningsledare, Länsstyrelsen Västmanland.

Hur övar vi?

RÖ22 genomfördes på regional och lokal nivå. Övningen bestod av två övningsaktiviteter. Dessa genomfördes som förövning den 25 oktober och huvudövning den 26 oktober.

Under den regionala övningen så deltog kommunens och Norra Västmanlands kommunalteknikförbunds ledningsgrupper samt kommunens kommunikatörer och delar av TiB-organisationen (tjänsteperson i beredskap - TiB).

Fagersta kommun och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund övade bland annat framtagande av lägesbild, inkallning av TiB, samverkan inom länet och kriskommunikation.

– Övningen var ett viktigt tillfälle att bland annat identifiera vad som funkar bra inom vår krisledning och vad som behöver utvecklas. Bland annat kopplat till våran plan för hantering av extraordinära händelser som ska uppdateras under nästa år, säger Anna Nilsson, beredskapssamordnare och lokal övningsledare för övningen.