Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Tillfällig samtidskonst gästar oväntade platser i Västmanland

2022-07-13

Inom ramen för det regionala utvecklingsprojektet Arbetsfält för samtida konst (ASK, 2021-2023) visas samtidskonst i Västmanlands samtliga kommuner.

Tegelbyggnad vid vattnet

Kraftstationen i Västanfors

Under tematiken “Oväntade platser/outtalade berättelser” tas ett curatoriskt grepp för att skapa en undersökande verkstad för konst, historia och aktuella samhällsfrågor. Västmanlands unika historia, samtida utmaningar och möjligheter bildar kuliss för att lyfta platser, berättelser och nya perspektiv som undersöks genom konsten. Tillfälliga utställningar och offentliga konstverk, konstnärlig performance och annan programverksamhet kring samtidskonst pågår på olika platser i Västmanland under maj till oktober månad 2022.

Under projektets andra år, 2022, utvecklar fem konstnärer med lokal anknytning varsitt platsspecifikt konstverk i Västmanland.

Mer om konstaktiviteterna inom ASK

- Projektet är ett samarbete med samtliga kommuner i Västmanland, som paras ihop två och två för att tillsammans utveckla och härbärgera ett konstverk. Förhoppningen är att produktionerna skapar gemenskaper kommunerna emellan och inspirerar till ett samtal kring konst och vad som händer när konstnärer ges möjlighet att producera i direkt relation till en specifik plats, samhälle och samtiden. Samtidigt når konsten ut till en bred allmänhet i hela länet. Det är ett unikt tillfälle att tillsammans med konstnärer undersöka gränser, både i konstnärliga processer och kommuner emellan. Konsten bidrar till att stärka och synliggöra det lokala bortom den egna kommungränsen. Samtidigt väcker projektet ett intresse för Västmanland hos konstnärerna, säger Jenny Berntsson och Hilda Ekeroth, Konstfrämjandet Västmanland, som projektleder konstaktiviteterna runtom i Västmanland.

ASK och de konkreta konstaktiviteterna runtom i länet tillgängliggör samtidskonst för en bred allmänhet. ASK innebär också en regional samverkan och kompetensutveckling kring samtidskonst och offentlig konst i syfte att stärka infrastruktur och kompetens kring bild- och formkonsten i Västmanland.

- ASK är en oerhört viktig möjlighet till tillgängliggörande, nätverksbyggande, samverkan och kompetensutveckling kring samtidskonst. Att medverka till ett nyväckt och allt större intresse för konst är inte bara viktigt utan dessutom fantastiskt roligt. I Fagersta kommun, upplever jag att vi nu pratar minst 100 % mer konst än tidigare. Samtidskonsten bär den där genuint viktiga förmågan att skapa mening, vara identitetsskapande för en plats, engagera och samtidigt stärka social hållbarhet och demokrati genom att verka för yttrandefrihet. Det behövs verkligen mer samtidskonst i vår tid, säger Lena Sundholm, Kultur- och fritidschef i Fagersta kommun

Mer om ASK

ASK drivs av Region Västmanland i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland och Västmanlands 10 kommuner. Konstfrämjandet Västmanland står för konstnärlig ledning och producerar utställningarna i samarbete med konstnärerna och kommunerna.

Konstnärerna arbetar på plats runt om i länet under året, för att utveckla sina konstprojekt ur ett lokalt perspektiv utifrån tematiken ”Oväntade platser/outtalade berättelser”. Förutom att resultera i konstaktiviteter, prövas också nya metoder för att skapa konst i offentliga, oväntade miljöer.

Ett långsiktigt mål för projektet har varit att skapa förutsättningar för ett Regionalt resurscentrum för konst som kan stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i regionen. Detta lanseras redan under hösten 2022, i Region Västmanlands regi. En annan del i projektet är att kommunerna ska genomföra utställningar, residens och andra konkreta aktiviteter inom samtidskonst i syfte att främja kreativa näringar samt öka utbud och samverkan mellan kommuner. Projektet finansieras av Kulturrådet, Region Västmanland och Västmanlands 10 kommuner med 900 000 kronor per år under åren 2021-2023.

Konstnärer år 2022

Arboga/Kungsör: Jenny Käll
Hallstahammar/Köping: Martin Holm
Surahammar/Västerås: Robert Pörschke
Norberg/Sala: Karin Edvall
Fagersta/Skinnskatteberg: Lina Nordenström

För mer information om de kommunala konstaktiviteterna kontakta:

Konstfrämjandet Västmanland, konstnärlig ledare
Hilda Ekeroth, Projektledare Konstfrämjandet Västmanland
hilda.ekeroth@konstframjandet.se
072-931 78 70

För mer information om hela projektet Arbetsfält för samtida konst:

Anna Wignell, Region Västmanland, projektledare
anna.wignell@regionvastmanland.se
021-17 38 26

Fagersta/Skinnskatteberg

Lina Nordenström (f. 1963) är bildkonstnär och grafiker, utbildad vid Grafikskolan i Stockholm (1982-85) och Kungl. Konsthögskolan (2000-02). Lina har tidigare undervisat på Konstfack och på Grafikskolan i Stockholm under många år. Hon arbetar med artists books, offentliga uppdrag, utställningar och performances och är verksam nationellt och internationellt. Lina bor i Stockholm och i Uttersberg där hon tillsammans med Lars Nyberg driver Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg som förutom den grafiska verkstan också har ett residensprogram.

Grafikverkstan.se

Mekanikens Poetik är ett konstevent med poesi/bild/ljud/film (allkonstverk) i industrihistorisk miljö, utarbetat i samarbete mellan Lina Nordenström och ljudkonstnären/improvisationsmusikern Sten Sandell.

Verket är ett allkonstverk, med inspiration från de industrihistoriska miljöer där verket ska presenteras, i form av poesiläsning, ljudverk, projicerade stillbilder och filmsekvenser, performance-framföranden med skrivmaskin och boktryckspress. Tillsammans bildas ett collage, ett verk som kommer att framföras som en form av poesiprogram på 45 minuter – 1 timme. Därefter kommer delar av verket, det vill säga ett urval av bilder, objekt och filmsekvenser att finnas kvar under fyra dagar i respektive lokal, tillgängliga för besökare att ta del av.​

Program

20/8 - 24/8 Karmansbo Smedja, Performance 20/7 klockan 14.00, Adress: Karmansbo 21, Kolsva.

27/8 - 31/8 Kraftstationen i Västanfors. Performance 27/7 klockan 14.00, Helg 11.00-17.00, vardag 15.00-18.00, Adress: Kraftstationen i Västanfors, Västanfors.