Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Polisen informerar - Äntligen sommar!

2022-07-06

Äntligen är det sommar med allt vad det innebär. Spirande grönska, ljusa kvällar och för många också en efterlängtad semester. Juni har även bjudit på näst intill overkligt varma dagar som värmt upp sjöar och vattendrag så badtempretauren nu är en bra bit över 20 grader.

Liten kille provar polisens utrustning

Kom ihåg att ha barnen under uppsikt i närheten av vatten!

Att få bada hör sommaren till och för framför allt barnen är det den aktivitet som roar mest. Vi måste dock alltid komma ihåg att vatten inte bara innebär svalka och lek. Varje år skickas polispatruller, räddningstjänst samt ambulans ut i Sverige på drunkningslarm som tyvärr allt för ofta slutar i sorg och smärta. Jag kan inte nog betona vikten av att föräldrar alltid har sina barn (och andras barn) under uppsikt då vatten finns i dess närhet. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna ett till sex år. Vi kan heller inte förlita oss på att barn skriker eller plaskar då de håller på att drunkna. Enligt Livräddningssällskapet andas barn in vatten och sjunker och därav uttrycket att barn drunknar tyst. Syftet med denna text är inte att skrämmas (kanske lite) utan mest för att förtydliga och påminna om något som vi alla känner till men som ibland kanske avfärdas med att det bara händer andra och inte vår familj.

Statistik för årets första sex månader

En snabb titt i statistiken för Fagersta kommun visar att årets första sex månader har varit lugnare än första halvåret under år 2021 sett till anmälda brott. Totalt anmäldes det 577 brott i år jämfört med 880 brott under år 2021. Siffrorna visar en betydande minskning på 303 brott, dock är det mycket svårt att peka ut en enskild faktor som bidragande orsak till minskningen. Snittåldern inom samtliga kategorier var under perioden 34 år för misstänkta och 41 år för målsägande. Glädjande kan vi konstatera att det under första halvåret varit få bostadsinbrott i Fagersta kommun. Enligt statistiken två fullbordade stölder i lägenhet och en fullbordad stöld i villa/radhus. Troligtvis är det fortfarande så att vi efter pandemin spenderar mer tid i hemmen, både under arbetstid men också fritid och på så sätt finns det färre gynnsamma tillfällen för gärningspersoner att begå brott.

Tillgreppsbrotten hör till en av de brottskategorier som visar störst minskningen i jämförelse med första halvåret 2021. I år anmäldes det 87 brott och under föregående år 157 brott. Brotten utgörs främst av cykelstölder, stölder från släpfordon samt dieselstölder. Med anledning av höga drivmedelspriser samt också höjningar av många andra dagligvaror har polisen noterat en ökning av dieselstölder i hela landet. Både större volymer av diesel från till exempel byggarbetsplatser samt mindre mängder från privata fordon har anmälts. Tyvärr anmäls inte alla brott som upptäcks av allmänheten vilket medför att det kan vara svårt för polisen lokalt att veta hur stort ett problem faktiskt är. ”Slangning” av drivmedel är ett svårt brott att utreda då det ofta saknas vittnesmål samt spår men vi vill ändå uppmana invånare att anmäla händelser då det hjälper polisen att kartlägga aktuell lägesbild.

Skadegörelsebrotten har också minskat kraftigt under årets första sex månader. Totalt har det anmälts 32 brott i jämförelse med 66 brott under 2021 första halvår. Av de 32 brott som anmälts i år är merparten kopplade till skadegörelser på motorfordon samt skadegörelsebrott mot stat, kommun och landsting. Den sistnämnda kategorin inkluderar all skadegörelse av byggnader som till exempel skolor och idrottsanläggningar.

Gällande våldsbrott har det anmälts 77 brott under årets första sex månader och statistiken visar då en minskning med elva brott i jämförelse med samma period under föregående år. Främst rör brotten olika fall av misshandel (43 stycken) samt olaga hot (24 stycken). Fortfarande är det få ärenden där misstänkt och målsäganden är okända för varandra men gemensamt för sådana händelser är bråk i samband med restaurang- och krogbesök. Av de 77 brott som anmälts inom kategorin våldsbrott är det 13 brott som faller inom ramarna för våld i nära relation. Gemensamt för dessa brott är att parterna är nära släkt/familj eller är/har varit i en parrelation med varandra.

74 narkotikabrott har anmälts under perioden vilket är 15 brott färre i jämförelse med 2021. Snittåldern för kategorin narkotikabrott låg på 27 år för misstänkt under årets första sex månader. Vi kan konstatera att både narkotikabrotten (12,8%) samt våldsbrotten (13,3%) står för en större procentuell andel sett till totalt anmälda brott i jämförelse med föregående år. Siffrorna är inte på något sett avvikande från den lokala lägesbilden men för narkotikabrotten som också beskrivs som egeninitierade brott visar siffrorna att polisen gör ett gott arbete. Vi fortsätter att under sommaren arbeta mot narkotikamissbruk och då främst kopplat till unga (under 21 år) människors missbruk.

Lämna tips till polisen!

Avslutningsvis vill jag påminna er eller till och med kanske uppmana er om att lämna tips till polisen. Vår organisation är beroende av information från allmänheten för att hela tiden kunna arbeta med lokala, aktuella lägesbilder. Via polisen.se går det att klicka på fliken ”jag har sett eller hört något” och då svara på några enstaka frågor samt lämna sitt tips. Det är helt ok att vara anonym och det går snabbt att svara på frågeformuläret. Fliken ”jag har sett eller hört något” nås från förstasidan hos polisen.se. Självklart går det även bra att ringa 114 14 och lämna tips och kom alltid ihåg att vid fara för liv, egendom eller miljö är det larmnumret 112 som gäller.

Önskar er alla en trevlig sommar!

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis
Sala, Fagersta, Surahammar