Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Civilminister Ida Karkiainen på besök

2022-06-21

Idag besökte civilminister Ida Karkiainen Fagersta kommun för att presentera regeringens förslag om att ta ytterligare steg för att motverka social dumping.

Kommunalråd Marino Wallsten och civilminister Ida Karkiainen

Kommunalråd Marino Wallsten och civilminister Ida Karkiainen.

Regeringen tillsätter en utredning med uppdraget att lämna förslag till åtgärder och främja samverkan mellan kommuner. Erfarenhetsutbyte och förbättrade samverkansformer mellan kommuner kan förebygga social dumpning, men det kan också vara nödvändigt att ändra lagar.

En av regeringens tre prioriteringar är att vända på varje sten för att bryta segregationen. En bidragande orsak till segregation är social dumpning. Regeringen gör också mycket på andra områden som har betydelse för att motverka detta. I mars lämnade utredningen om En socialt hållbar bostadsförsörjning betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad (2022:14) med förslag som ska underlätta för hushåll som har svårt att hitta en lämplig bostad på marknaden. I juni tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag till en ny förköpslag. Lagen syftar bl.a. till att underlätta för kommunerna att möta det omfattande behovet av nya bostäder och att motverka socioekonomisk boendesegregation. Regeringen har också infört en möjlighet för hyresnämnden att vitesförelägga fastighetsägare att åtgärda brister i förvaltningen, vilket ger kommuner möjligheter att i ett tidigare skede agera mot oseriösa hyresvärdar.

- Alla dessa åtgärder kommer sammantaget även att bidra till att motverka förekomsten av social dumpning. Men de räcker inte och därför tillsätter vi nu den här utredningen, enligt civilminister Ida Karkiainen.

Fagersta kommun har under det senaste året agerat för att uppmärksamma problemet med social dumping och vad det får för inverkan på samhället. Social dumpning handlar om att kommuner medverkar till att personer som är i behov av kommunala stödinsatser flyttar till en annan kommun, utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta. Fagersta kommun har bland annat skrivit brev till de beslutande församlingarna i Solna och Nacka kommuner för att påtala att det här sker systematiskt.

- Det är ett osolidariskt och cyniskt agerande som vissa kommuner håller på med, enskilda människor och barnfamiljer ska inte hamna i kläm för att kommuner avsäger sig ansvaret för medborgare som behöver samhällets stöd, säger Marino Wallsten, kommunalråd.