Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Bidrag för Samhällsvägledare

2022-06-20

Fagersta kommun har sökt och fått så kallade §37a-medel* via Länsstyrelsen Västmanland för att i samverkan med studieförbundet ABF jobba närmare med de flyktingar som kommit till Fagersta från Ukraina. Insatsen går under namnet Samhällsvägledarna. Utgångspunkten kommer vara Fagersta bibliotek men även andra kommunala lokaler kan komma att användas.

Shoes, trainers - three arrows, question mark

- Insatsen som Fagersta kommun kommer att genomföra tillsammans med ABF hoppas vi ska bidra till att stärka individen och ge hen en god lokalt förankrad grund att stå på, säger Senad Suhonjic, samordnare Välfärd och service.

- Insatsen med Samhällsvägledarna ska ge en bredare kunskap om föreningsliv, företagsliv, civilsamhälle samt etablering och kontakt med myndigheter, till exempel Arbetsförmedlingen. Insatsen förväntas vidare ge ukrainska flyktingar tillsammans med andra flyktingar tillräckligt med stöd och ingångar i det svenska samhället samt dess uppbyggnad, struktur, skyldigheter och rättigheter. Slutligen är förhoppningen att ge kunskap om utbildningar, arbetsmarknaden och annat som hör till integrering i det svenska samhället, för en bättre etablering i samhället och förhoppningsvis också en snabbare ingång på arbetsmarknaden, fortsätter Senad Suhonjic, samordnare Välfärd och service.

Projektet förväntas pågå under hela 2022 till att börja med. Projektet kommer utvärderas löpande under projekttidens gång.

Uppdatering, januari 2023: Projektet är nu avslutat!

*Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn och asylsökande personer, så kallade §37a-medel.

Insatserna ska syfta till något av detta:

  • underlätta etableringen i samhället
  • skapa nätverk
  • stödja språkinlärning
  • ge socialt stöd till ensamkommande barn.