Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi blev prioriterade!

2022-06-13

Leader* Bergslagen är ett av 40 prioriterade områden i LEADER 2023-2027! Fagersta kommun är med i Leader Bergslagen, vars verksamhet går ut på att utveckla landsbygden på olika sätt.

Växter på en äng.

- Det är en otroligt viktig pusselbit och möjlighet att få till ett leaderområde för att utveckla landsbygden här i Fagersta. Det kan handla om att utöka servicen för de boende, stärka näringslivet på plats eller tillgängliggöra landsbygden för allmänheten. Brist på idéer är det inte utan det gäller att vi möjliggör de idéer som finns från de olika aktörerna som kan söka projektpengar. Detta är en gyllene chans att växla upp och verkligen ta tillvara på landsbygdens guldkorn och potential, säger Tobias Back, näringslivsansvarig.

När Jordbruksverket fördelade sin budget för programperioden fick Leader Bergslagen den summa de hade önskat; 41 miljoner. Finansieringen är till 67 procent medel från EU och 33 procent kommer från medlemskommunerna. Leader är en metod som utvecklades för 30 år sedan inom EU och som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar.

LEADER står för Liaisons Entre Actions de Développment de l’Economie Rurale. Det översätts till ”Samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi”.

Vad är landsbygdsutveckling genom Leader?