Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Välkommen till Olsbocity!

2022-05-10

Under vårterminen har 14 elever på Olsboskolans mellanstadie, tillsammans med två pedagoger med resurspersonal, påbörjat ett stort projekt i Minecraft education. De håller på och bygger Olsbocity!

Kille spelar Minecraft

Minecraft är ett äventyrs- och byggspel som innebär att spelaren utforskar, omvandlar och interagerar med en dynamiskt genererad spelkarta byggd av kubikmeterstora block. I Minecraft Education är spelet anpassat för lärare och elever. Lärare kan enkelt öppna upp en värld som eleverna kan ansluta sig till. Olsbocity är en sådan värld, som läraren Tobias Nordin skapat tillsammans med sina kollegor, och som nu eleverna fyller med innehåll. Lektionerna i Minecraft kan kopplas till flera av läroplanens ämnen, såsom, samhällskunskap, matematik, svenska, bild, engelska och så vidare.

Lönekuvert och låtsaspengar.

Veckans uppdrag

Varje lektion börjar med att eleverna träffas vid en fontän, för att gå igenom dagens uppdrag. Eleverna är ”miners” (byggnadsarbetare) i världen, och har två lektioner varje vecka. Alla ”miners” får lön, 1 000 kronor/vecka, som de sedan betalar skatt ifrån till sin värld Olsbocity. En byggnad kostar 500 kronor att bygga, och inredning till byggnaden kostar också 500 kronor. Uppgiften är att tillsammans skapa en fungerande stad.

Första lektionens uppdrag var att bygga varsitt hus, och vid andra lektionen var det dags att inreda huset. Varje steg föranleder en diskussion. Hur kan ett hus egentligen se ut? Vad behöver finnas för att det ska vara ett hus? Vad behöver finnas i huset?

När alla ”miners” skapat sitt hus, var det dags att börja fundera över vilka viktiga samhällsfunktioner som behöver finnas för att staden ska fungera. Tillsammans kom eleverna fram till sju viktiga funktioner; taxi, polis, brandstation, ambulans, sjukhus, busstation och tågstation. För att ha råd med byggnaderna måste staden betala med den skatt som kommit in, precis som det fungerar på riktigt!

Bild från Minecraft

På besök i Olsbocity

På besöket på Olsbocity var alla färdiga med sina hus, och hade raskt kastat sig över uppgiften att bygga samhällsfunktionerna. De hade delat upp dessa mellan sig, och var alla otroligt engagerade i sina byggen som de glada och stolta visade upp. Eleverna visade upp pooler, tandläkarmottagning, fantasifulla hus, lägenhetshus med flera våningar, dolda ingångar och mycket, mycket mer.

Men vad händer i världen?

Det som händer i Olsbocity avspeglas av vad som händer i vår omvärld. Det innebär att även invånarna i Olsbocity får sällskap av flyktingar från Ukraina. Hur ska våra ”miners” lösa det? Vad behövs då? Spännande frågor, som vi hoppas få svar på vid vårt nästa besök i Olsbocity!

Fler bilder på vår facebooksida