Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Test av avloppsvatten, satsningar på motorburen ungdom, trygghetsvandringar, ungdomsledare och mycket mer

2022-04-06

Kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete har sedan år 2019 utvecklats mot en tydligare struktur, kunskapsbaserade arbetssätt och långsiktiga mål. Med resultatet från en utvärdering av kommunens arbete med lägesbilder och medborgarlöften kan verktyg och arbetssätt utvecklas ytterligare.

Illustration i grönt

Fagersta kommun har sedan år 2019 omorganiserat och omstrukturerat sitt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Baserat på kommunens plan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete så genomförs ett antal insatser kontinuerligt och i en struktur organiserad för att skapa största möjliga effekt.

Lägesbildsrapportering och medborgarlöften är två centrala aktiviteter i detta arbete. En operativ grupp, Effektiv samverkan för trygghet (EST-gruppen) har i uppdrag att genomföra lägesbildsrapporteringar varannan vecka utifrån en given mal. En brottsförebyggande grupp tar, bland annat med utgångspunkt i lägesbilderna, fram förslag till Medborgarlöften som förnyas var tredje månad. Den politiska styrningen sker bland annat genom antagande av medborgarlöften, godkännande av styrdokument och samverkansöverenskommelser med externa aktörer samt genom att bevilja medel för brottsförebyggande insatser.

All information finns samlad i en rapport om kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete år 2021

Rapporten i sin helhet