Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Polisen informerar - Inget avvikande bland händelser eller brottsstatistik

2022-04-01

Nu har årets tre första månader passerat och äntligen börjar solens strålar värma både skog och mark men också oss människor. Efter flera år av restriktioner har äntligen pandemin, om än sakta, börjat släppa taget om samhället. Tyvärr följdes en tragedi av en annan då kriget blossade upp i Ukraina.

En kille provar polisens skyddsutrustning

På flera håll i Norra Västmanland bor det idag flyktingar från det krigsdrabbade landet som förtvivlat lämnat Ukraina för att söka en trygg tillvaro. En ljusstråle i en annars mörk situation är dock allt engagemang som finns i vårat land då människor erbjuder både boende och mat men också kläder och leksaker.

Som sagt, årets tre första månader har passerat och för Fagersta kommun visar varken händelser eller brottsstatistik något avvikande. Tvärtom ser vi en nedgång gällande anmälda brott i området. Under januari, februari och mars 2021 anmäldes det totalt 404 brott och det kan jämföras med årets totala siffra på 273 anmälda brott. Vad minskningen på 131 brott beror på är mycket svår att svara på och inte heller är det så att en brottskategori står för en stor minskning utan samtliga brottskategorier visar nedgång i anmälda brott. Pandemin har under flera år säkerligen bidragit till att färre våldsbrott sker i den offentliga miljön där vi vistats betydligt mindre. Restriktioner har också bidragit till att samhället och i synnerhet våra hem haft fler naturliga väktare då vi spenderat mer tid i hemmet och inte på resande fot.

Våldsbrott

Under januari, februari och mars har det anmälts 31 våldsbrott i Fagersta kommun och det kan jämföras med 41 brott under föregående år (samma månader). Fortfarande är det så att förövare och brottsoffer är bekanta med varandra på något sätt och det är ovanligt att invånare i kommunen exempelvis misshandlas av någon obekant person. Av totalt 31 brott är det 17 anmälda misshandelsfall och 10 olaga hot. I tre misshandelsfall är parterna okända för varandra och dessa ärenden kan kopplas till krogmiljö och påverkan av alkohol. Tyvärr tror vi att många våldsbrott sker innanför hemmets fyra väggar och då aldrig kommer upp i dagens ljus. Under dessa tre månader kan fem våldsbrott betraktas som brott i nära relation där misstänkt och målsäganden har eller har haft en parrelation eller kommer från samma familj.

Skadegörelsebrott

För skadegörelsebrotten har vi under en längre tid sett en positiv nedgående trend. Totalt anmäldes det 15 brott under årets första månader och det kan jämföras med 27 brott föregående år. Brotten utgörs främst av skadegörelse mot stat, kommun och landsting och då handlar det främst om skadegörelse av fasader eller inventarier i olika publika byggnader. Kommunen har få anmälda brott gällande klotter och under 2022 har det endast anmälts ett brott. För klotter tror vi också det finns ett stort mörkertal då alla brott inte anmäls. I slutändan arbetar polismyndigheten ofta efter aktuella lägesbilder och resurs sätts in mot problemområden som ofta identifieras av händelser och statistik. Därför är det viktigt att anmäla ny brottslighet.

Tillgreppsbrott

Den brottskategori som minskat allra mest, statistiskt sett, under pandemin i hela länet är den för tillgreppsbrotten. I Fagersta kommun är minskningen inte lika stor under de tre första månaderna 2022 som i andra kommuner men siffrorna är inte avvikande och totalt anmäldes det 55 brott i jämförelse med 61 brott föregående år. Anmälda brott inom denna kategori utgörs exempelvis av stulna cyklar, stulna ägodelar från källare/vind i flerfamiljshus samt stöld från bostäder utan inbrott. Glädjande är att vi under senaste tiden ser färre anmälda brott gällande inbrott i bostäder (villa/radhus/lägenhet) men också i fritidshus. Under januari, februari och mars 2022 anmäldes det ett fullbordat inbrott i villa och två fullbordade inbrott i lägenheter.

Narkotikabrott

Även för narkotikabrotten ses en nedgång under de tre första månaderna av året, från 49 anmälda brott 2021 till 39 anmälda brott 2022. Statistiken för narkotikabrott skiljer sig i mångt och mycket från många andra brottskategorier då brotten nästan alltid är egeninitierade vilket betyder att det är polismyndigheten som upptäcker och anmäler brottsligheten. Nedgående siffror inom området är på sitt sätt glädjande då det kan betyda att det finns mindre narkotika i Fagersta kommun. Men tittar vi på statistiken från en annan infallsvinkel är ökande statistik inom egeninitierade brottskategorier också till belåtenhet då det visar att polisen arbetar på rätt sätt. Polisen i Fagersta har under de senaste åren arbetat aktivt och inriktat mot brottslighet relaterad till narkotika och arbetet har burit frukt. Flera stora narkotikabeslag har gjorts och individer kopplade till narkotikamiljön har dömts för brott.

Polisens arbete under våren 2022

Poliser i tjänst som för stunden inte arbetar mot utlarmade ärenden, exempelvis 112-samtal, arbetar brottsförebyggande och trygghetsskapande efter en operativ inriktning. Operativa inriktningar skapas i lokalpolisområdets ledningsgrupp och bygger på information från lägesbildsmöten inom polismyndigheten men också från samverkan med lokalsamhället. Under våren 2022 har polisen i Fagersta arbetat riktat mot platser där ungdomar befinner sig i hopp om att samla information gällande narkotikabruk bland unga. Flera besök har gjorts på fritidsgården under kvällstid men möten har också hållits med personal från fritidsgården för att öka samverkan organisationerna emellan.

Under kvällar och nätter har yttre polisiär personal också prioriterat arbete mot bostadsinbrott och organiserade brottsnätverk. Bostadsområden och industriområden har patrullerats i Fagersta och flera intressanta fordon har identifierats och kontrollerats på genomfartsleder i kommunen.

Önskar er alla en fortsatt skön vår!

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis