Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nu är våra mensskyddsdispensrar invigda!

2022-03-24

Sommaren år 2021 beslutade kommunstyrelsen att gratis mensskydd ska tillhandahållas på kommunens toaletter. Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds (NVK:s)
personal har arbetat för fullt med att få ut mensskydden runtom i våra toaletter, och den 23 mars var det dags för invigning!

Marino Wallsten håller i en dispenser.

Vid invigningen satte kommunalråd Marino Wallsten och kommunfullmäktiges
ordförande Åsa-Märta Sjöström upp dispensrarna på Brinellskolan och på Fagerstahallen och fyllde på dom. Dagen till ära så bjöd vi även på rulltårta i Fagerstahallens matsal.

- Jag ser det som självklart att kommunen ska kunna erbjuda mensskydd på kommunala toaletter, på samma sätt som vi tillhandahåller toalettpapper, tvål och handtorkpapper. På våra toaletter ska allas behov tillgodoses, hälsar kommunalråd Marino Wallsten.

- Med tanke på den utbredda barnfattigdomen i Sverige och i Fagersta, så är detta en självklarhet ur flera aspekter, säger kommunfullmäktiges ordförande Åsa-Märta Sjöström.

-Jag tycker att det här är en jättebra insats! Det blir en trygghet, mensen kan komma plötsligt och det är inte alltid man är beredd. Och det är ju egentligen inga konstigheter, på toaletten finns det jag kan behöva vid ett toalettbesök helt enkelt, säger Ulla Pietarinen, rektor, Brinellskolan.

- Det här tycker jag är jättebra! Dels för att mensen kan komma som en överraskning, dels för att mensskydd är kostsamt. Fantastiskt bra helt enkel, hälsar Pernilla Bellman, Lärarförbundet.

Även eleverna tycker att det här är en bra satsning, ett par killar hälsar att det är en bra möjlighet, och grymt att tjejerna slipper ta med sig själva. Några tjejer menade att det kan bidra till att mens blir mer naturligt att prata om, istället för en pinsam tonårsgrej.

Invigningen livesändes och finns att se på vår facebooksida.

Invigningen, Fagersta kommuns facebooksida

Bildspel från invigningen