Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi redovisar ett överskott

2022-03-10

Fagersta kommun redovisar ett överskott på 77,2 miljoner kronor för år 2021, varav 52,3 miljoner kronor i värdeökningar av kommunens finansiella tillgångar och 0,6 miljoner i realisationsvinster. Exklusive dessa poster redovisas ett överskott på 24,4 miljoner kronor. Nämnderna redovisar ett samlat underskott på 15,1 miljoner kronor jämfört med budget.

Pengar

- Det har gått att satsa på framtidens Fagersta och ändå hålla en god resultatutveckling. Årets resultat blev långt över det resultatmål som finns på två procent av kommunens intäkter i form av skatter och statsbidrag. Detta trots underskotten inom utbildningsnämnden som socialnämndens verksamheter. Det finns alltid en grad av osäkerhet när man sätter en budget, det finns alltid saker som inte kan förutspås och som kan påverka resultatet både positivt och negativt, säger kommunstyrelsens ordförande, Marino Wallsten

Några förklaringar till resultatet

  • Värdet på kommunens placerade medel (finansiella tillgångar) har ökat med 52,3 miljoner kronor
  • Skatteintäkter och intäkter från generella statsbidrag blev 18,3 miljoner kronor högre än budgeterat

Underskott för socialnämnden, 5,1 miljoner kronor

Underskottet beror bland annat på högre kostnader för externa vårdplaceringar samt ökade kostnader för ekonomiskt bistånd.

Underskott för utbildningsnämnden, 15,8 miljoner kronor

Underskottet beror bland annat på högre kostnader för Fagerstaelever som går i skolan i en annan kommun/lägre intäkter för elever från andra kommuner som går i skolan i Fagersta än beräknat i budget, samt att gymnasieskolans kostnadsnivå ligger högre än budget.