Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2022-02-11

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 10 februari 2022. Protokollet kan läsas på hemsidan under Organisation & styrning/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Västanfors station med fontän i förgrunden

Utreda möjligheter till bredbandsutbyggnad

Det är viktigt att säkerställa tillgången till snabbt bredband för de som bor och verkar i Fagersta kommun. Kopparnätet är under avveckling. Dessa nedstängningar drabbar olika områden olika hårt beroende på tillgång till fibernät samt tillgång till och kvaliteten på de mobila alternativen. De tre områden som kommunen primärt behöver fokusera på är Djupnäs/ Bodarne/Vretarne, Sundbo och Ulvsbo. Kommunen ska utreda möjligheten till avtalssamverkan respektive upphandling gällande bredbandsutbyggnad i dessa områden, inklusive en uppskattning av kostnader. Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Utveckling av trafikmiljön vid Järnvägstorget i Västanfors, Fagersta C

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund får i uppdrag att ta fram förslag på insatser för att utveckla trafikmiljön vid Järnvägstorget i Västanfors, Fagersta C. Insatserna ska öka trafiksäkerheten, förbättra parkeringsmöjligheterna för pendlare, ge en utökad kapacitet för busstrafik samt ökad service och trivsel för resenärer. Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Alternativ för sanering vid Västanfors sjöläge

Kommunen vill öppna upp för bostadsbyggande vid Västanfors sjöläge. Detta förutsätter att marken saneras från markföroreningar. Kommunen har ansökt om statsbidrag för sanering. Villkoren för bidraget har ändrats. Det innebär att kommunen behöver stå för en större del av saneringskostnaden än tidigare beräknat. Arbetsutskottet skickar ärendet till budgetberedningen för vidare diskussion.

Satsning på unga och jobb

Kultur- och fritidsutskottet har beslutat att starta en arbetsmarknadsinsats för unga människor, med en inriktning på entreprenörskap. Kommunstyrelsen föreslås utifrån detta införskaffa två cafécyklar inför sommaren år 2022. Avdelningen för Välfärd och service kommer senare presentera förslag på genomförande av själva insatsen, som är tänkt att kunna tillhandahålla såväl jobb som praktikmöjligheter för unga.