Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Polisen informerar - Våld i nära relation

2021-12-14

Ytterligare några månader har passerat och efter en tid med lättade restriktioner ser vi åter en skenande smittspridning och som tidigare behöver vi alla dra vårt strå till stacken.

En kille provar polisens skyddsutrustning

Förhoppningsvis närmar vi oss ändå slutet på pandemin men till dess måste vi kämpa på tillsammans och följa de restriktioner som sakkunniga i Sverige bestämt för allas vårat eget bästa.

Julen står nu inför dörren. En för många alldeles underbar högtid där lediga dagar spenderas med nära och kära. Men tyvärr finns det också en baksida när det kommer till högtider och mer tid inom hemmets fyra väggar. En baksida som många gånger utgörs av alkohol och våld. En baksida som innehåller en kvinna som blir slagen av sin man eller ett barn som blir slaget av sina föräldrar.

Brott i nära relation är ett samlingsnamn för när en person blir utsatt för olika typer av våld, exempelvis hot, fysiskt våld, psykiskt våld och sexuellt våld. En gärningsperson definieras som närstående då han eller hon är en partner, före detta partner, förälder, syskon eller barn. Brotten kan som sagt vara av fysiskt, psykiskt eller sexuell karaktär men det kan också handla om att man hotar, tvingar, håller fast eller kvarstannar hemma hos någon utan lov. Brott i nära relation är brott som förekommer i alla olika relationer, inom alla åldrar och i alla delar av landet. Det viktiga är att våldet och hoten stoppas, en anmälan görs och att utsatt får stöd. Därefter kan också förövaren lagföras och förhoppningsvis få den vård som samhället erbjuder.

Eftersom brott i nära relation ofta sker inom hemmets väggar är det svårt för polisen att upptäcka men också att arbeta förebyggande och hjälpa den som är utsatt. Grannar kan många gånger vara avgörande för upptäckten av brott. Huskurage är ett koncept som växer sig allt starkare i samhället och det innebär egentligen, liksom civilkurage, att våga anmäla om man tror att någon far illa. Misstänker du att någon utsätts för hot eller våld och att det ofta är bråk i en bostad kan du rädda liv genom att kontakta polisen. Kanske är det just du som stoppar pågående våld.

I brott i nära relation är ofta motivet svartsjuka eller konflikter i samband med t.ex. skilsmässa. Det kan också vara så att en part är fixerad vid makt och gärna vill ha kontroll över den andra parten och allt för ofta eskalerar konflikten då alkohol är inblandat. Personer som själva upplevt brott i nära relation vittnar om att det kan vara svårt att ta sig ur ett förhållande som kantas av våld och hot. Många gånger är förklaringen att han eller hon fortfarande älskar sin partner eller att den utsatta är mycket rädd för konsekvenserna av ett uppbrott. Finns barn närvarande i förhållandet finns kanske en känsla av att familjen måste hållas ihop till vilket pris som helst trots våld och övergrepp. Det kan vara svårt för utomstående att se och förstå hur illa ställt det är inom relationen. Många personer som utsatts för brott av sin partner tenderar till att bagatellisera brotten. Psykisk och fysisk misshandel har lett till att offret känner sig mindre värd som människa och hon eller han skuldbelägger ofta sig själv.

Barn som upplever våld i hemmet kan drabbas av både fysiska och psykiska skador. Forskning visar att dessa skador kan uppstå i form av oro, ångest, depression och aggressivitet. Även om föräldrarna inte tror att barnet sett eller hört händelser i form av hot eller våld är det viktigt att inte glömma bort barnet då brott i nära relation utreds. Barn som själva utsatts för våld i nära relation löper också större risk att själva utsätta andra människor för våld när de blir äldre och inleder egna relationer.

För oss inom polisen finns ingen tvekan, brott i nära relationer ska polisanmälas. Har du själv utsatts för brott eller finns det kanske någon i din närhet som du vet utsatts för brott i nära relation kan du göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller 112 om det är akut. Du är också välkommen att vända dig direkt till närmaste polisstation.

Polisanmälan

Om du själv utsatts för brott i nära relation eller kanske agerar stöd till en människa som utsatts för t.ex. våld av sin partner finns det några saker som är viktiga att tänka på inför själva polisanmälan. Nedan listade saker kan ha stor betydelse vid en framtida utredning och i längden även om ärendet går vidare till rättegång.

  • Berätta om din situation för någon du litar på. Personen ska kunna fungera som en stöttepelare under utredningen men även inför en eventuell rättegång
  • Kontakta gärna professionell hjälp i form av en kvinno- eller mansjour. Vid anmälningsupptagning hos polisen kan du få hjälp att hitta information och kontaktvägar till hjälporganisationer i samhället
  • Om det är möjligt finns det en stor vinst i att föra dagbok och notera var och när du blir kränkt, hotad eller slagen. Uppgifterna kommer vara viktiga i kommande utredning
  • Dokumentera dina skador genom att fotografera dem själv eller besök en läkare och på så sätt få dina skador dokumenterade i din journal. Har du utsatts för våld eller sexuella övergrepp i närtid, försök då att spara kläderna från brottstillfället i en påse utan att tvätta plaggen. Eventuella spår på kläderna kan bli viktiga i en utredning
  • Spara eventuella hot som mottagits via telefonsvarare, e-post eller sms. Skicka gärna dessa meddelanden till någon du litar på så finns de sparade på flera ställen i väntan på utredning

I Fagersta kommun finns det flera organisationer som aktivt arbetar mot brott i nära relation tillsammans med polisen. Här på kommunens hemsida finns mycket bra information riktad till brottsoffer men också till den som utsätter en närstående för brott. Hjälp finns att få för den som behöver kontrollera sina känslor och förändra sitt beteende. Hemmet ska vara en trygg plats för alla och för att förebygga brott i nära relation behöver hela samhället samverka.

Våld i nära relation

Andreas Olsson Ahlstedt
Kommunpolis