Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2021-10-15

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 14 oktober 2021. Protokollet kan läsas på hemsidan under Organisation & styrning/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Tre bruna hästar

Remiss gällande vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet

Arbetsmarknadsdepartementet har sammanställt vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet (Ds 2021:27) och remitterat förslagen till bland andra Fagersta kommun för synpunkter. Förslagen innebär att Arbetsförmedlingen fortsatt ska ha myndighetsansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men att matchande och rustande insatser ska i huvudsak utföras av fristående aktörer. En ny arbetsmarknadspolitisk insats, förmedlingsinsatser, ska införas och anskaffas från leverantörer med Arbetsförmedlingen som ansvarig myndighet.

Fagersta kommun anser i korthet att genomförda och planerade förändringar i Arbetsförmedlingens organisation och uppdrag kommer att ställa orimliga krav på kommuner och har en direkt påverkan på behovet av kommunens välfärdstjänster.

Mensskydd till kommunala toaletter

Kommunstyrelsen beslutade i juni om att mensskydd ska tillhandahållas avgiftsfritt på alla kommunala toaletter. Under hösten kommer ett urval om 150 toaletter att utrustas med dispensrar för mensskydd. Kommunen kan på så sätt testa dispensrar, uppsättning och drift i mindre skala, och samtidigt snabbt komma igång med att tillhandahålla mensskydd på de toaletter som har högst prioritet.

Samarbetsprojekt

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände idag Ryttarklubbens ansökan om stöd till Ryttarklubbens och Alfaskolans samarbetsprojekt om föreningsaktivitet och integration.

Ryttarklubben och Alfaskolan vill genom projektet öka tillgängligheten till föreningslivet och ridsporten. De vill motverka de negativa konsekvenserna av den segregation som finns och hjälpa barn och unga till en meningsfull fritid.