Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nationella och europeiska anhörigdagen

2021-10-06

Den 6 oktober är inte vilken dag som helst. Det är nämligen nationella och europeiska anhörigdagen. Den syftar till att uppmärksamma, lyfta och stärka anhörigas situation.

Två par som bergsklättrar i solnedgången. Den ena ligger på knä på toppen och sträcker sin han till personen som är på väg upp.

Vem är anhörig?

Anhörig är du som på ett eller annat sätt vårdar eller stöttar en närstående. Du som anhörig kan vara en make/maka, en vän, granne, barn, barnbarn eller bara en person som står nära någon som behöver din hjälp och stöttning.

Anhöriga gör ett viktigt arbete

Vi på anhörigstöd i Fagersta vill göra alla i vår kommun uppmärksamma på denna dag då anhöriga gör ett viktigt arbete som inte alltid syns. Visste du att drygt 1,3 miljoner personer vårdar, hjälper eller stöttar en närstående? Anhörigas insatser beräknas spara samhället 177 miljoner kronor varje år, insatser som är ovärderliga för den enskilda individen men det är många gånger tungt och svårt för den anhöriga. Det arbete du som anhörig utför ska alltid vara frivilligt och du har själv rätt att få hjälp. Du behöver kraft och stöd för att kunna ta hand om dig själv och din närstående.

Anhörigstöd

Till oss på anhörigstöd i Fagersta kommer du precis som du är. Här får du samtala om det som känns relevant för dig, stort som smått och du kan få konkreta tips och verktyg på hur du kan förbättra din situation. Du kan även få hjälp med att se vilka stödinsatser som finns i samhället samt hur man går tillväga för att ansöka om bistånd. Under normala omständigheter (när vi inte behöver anpassa oss på grund av en pandemi) kan du även få delta i samtalsgrupper tillsammans med andra som befinner sig i en liknande situation.

Vi vill även passa på att påminna dig som känner någon som är anhörig, att ta dig tiden att fråga hur den anhöriga mår och lyssna en stund på vad personen har att säga. Att bara lyssna och bekräfta den anhöriga kan betyda väldigt mycket då det oftast är fullt fokus på den närstående som behöver hjälp.

Till sist – tveka inte att höra av dig till oss på anhörigstöd. Du är viktigt! Vi finns här för dig när du behöver.

Kontakta anhörigstöd