Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi flaggar för Pride!

2021-08-02

Under Prideveckan den 2-8 augusti hissar Fagersta kommun Prideflaggan för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersexpersoner, asexuella, aromantiska och alla andra sexualiteter och identiteter som vanligtvis exkluderas av normen.

Prideflagga som vajar mot en blå himmel med några små vita moln.

Vi flaggar digitalt detta år då kommunhuset fortfarande befinner sig i en flytt och alla delar ännu inte kommit på plats.

Att kommunen flaggar för Pride är ett beslut antaget av kommunfullmäktige för att visa solidaritet med hbtqia+ personer och med alla som kämpar för att stärka gruppens livssituation och rättigheter!

Fördomar, allmän okunskap och strukturellt förtryck gör att det fortfarande är problematiskt, och för vissa omöjligt, att leva öppet som hbtqia+ person. Här i Fagersta uppger till exempel unga hbtqia+ personer att deras mående är sämre än övriga ungdomars. Detta är inte acceptabelt och något som Fagersta kommun aktivt arbetar för att förändra.

Men det finns även saker att fira och vara stolta över. Fagersta har en ny jämlikhetsstrategi där hbtqia+ personers livsvillkor lyfts och där en handlingsplan för dessa frågor ska tas fram. Gruppen Fagersta Queers har skapats på facebook för nätverkande och träffas vid intresse och genom kommunens nya jämlikhetsfond kommer dessa frågor att belysas ännu starkare nu och i framtiden.

Happy Pride!