Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2021-05-21

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 20 maj 2021. Protokollet kan läsas på hemsidan under Kommun & politik/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Menstruation sanitary soft pad, hygiene protection. Woman critical days, gynecological menstruation cycle.

Jämlikhetsstrategi

För att minska klyftorna och bli ett mer inkluderande och jämlikt Fagersta har nu en strategi för jämlikhetsarbetet tagits fram. Strategin har tagits fram i dialog med invånare och olika aktörer från civilsamhället och näringslivet, med utgångspunkt i mänskliga rättigheter, diskrimineringslagen och de globala målen i Agenda 2030 liksom kommunens egna Vision 2030 och värdegrunden STAR - samarbete, trygghet, ansvar och respekt.

Jämlikhetsstrategin ska beslutas av fullmäktige.

Riktlinjer för markanvisningar

Ett förslag till riktlinjer för markanvisningar har tagits fram. En markanvisning är en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt område för bebyggelse. Kommuner som använder sig av markanvisningar är enligt lagen skyldiga att upprätta riktlinjer. Dessa ska ange kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av mark för bebyggelse, handläggningsrutiner och grundläggande villkor samt principer för prissättningen av mark.

Vi noterar att det fortfarande finns rätt otidsenliga begrepp som ”byggherre" i lagstiftningen.

Ökad lokal närvaro för Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning

Efter att kommunen upplevt ett ökande antal klagomål och synpunkter gällande hanteringen av plan- och byggfrågor har Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd fått i uppdrag av Fagersta kommun att presentera en plan för hur verksamhetens lokala förankring och närvaro i Fagersta kan stärkas.

Nu finns ett förslag om att inrätta en servicepunkt i Fagersta som kan bemannas med jämna mellanrum för enkel hantering av ärenden, gärna tillsammans med fler aktörer. Nu kommer berörda delar i kommunorganisationen få säga sitt innan det tas slutlig ställning till förslaget efter sommaren.

Införande av kostnadsfri tillgång till mensskydd

Arbetsutskottet föreslår att mensskydd ska tillhandahållas avgiftsfritt på alla kommunala toaletter. Genom att erbjuda mensskydd i kommunens verksamheter stärks jämställdhetsperspektivet och skillnaden mellan män och kvinnor minskar.

Ärendet avgörs i kommunstyrelsen.

Renovering av matsal och mottagningskök i Fagerstahallen

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund har fått i uppdrag att lämna en rapport gällande behovet av renovering av matsal och mottagningskök på Fagerstahallen. Omfattningen av fuktskadan har nu utretts och skadan ska åtgärdas. Kostnaderna beräknas uppgå till cirka 600 000 kronor.