Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Översyn av hyressättningen inom Nybo, Solliden och Malmen

2021-03-25

Under år 2020 har Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) och Hyresgästföreningen genomfört en översyn av hyressättningen i dessa tre boenden. En rättvis hyra är en hyra som är satt utifrån lägenhetens standard. Lika lägenheter ska värderas lika och skillnader mellan lägenheter ska avspegla hyrorna.

Vårdboendet Nybo.

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) och Hyresgästföreningen samarbetar i ett projekt för att kartlägga vad alla lägenheter har för egenskaper för att fastställa lägenheternas hyressättning. Målet är en modell för hur hyran fördelas som är tydlig och enkel att förstå. Vi har inventerat våra lägenheter, bostadshus och områden för att se vilka egenskaper de har. Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi tagit fram de egenskaper som ligger till grund för rättvisa hyror.

Lägenheterna har inventerats och värderats utifrån samma värde på de olika funktionerna som finns i respektive boende. Vi genomför översynen då den nuvarande fördelningen av hyrorna inte har varit logisk och hyrorna har inte varit rättvisa.

Omfördelningen innebär ingen ökad generell hyresökning* förutom de årliga hyreshöjningarna på grund av ökade drift - och underhållskostnader.

Vad påverkar hyran?

Den första och viktigaste faktorn som grundlägger hyran är lägenhetens storlek och lägenhetstyp, till exempel ett rum och kokskåp, ett rum och kök eller två rum och kök. Därtill adderas den aktuella ytan för respektive lägenheten, det vill säga hur stor den är. Utöver det tas dessa faktorer i beaktande:**

  • Hushållsel
  • Specialsäng
  • Samlingssal, terapi, möblerad uteplats samt tv/bredband
  • Närhet, trygghetsfaktor sam personal dygnet runt
  • Tvättmaskin och torktumlare
  • Inglasad balkong
  • Fiber
  • Hiss
     


    Hushållsel

    Specialsäng

    Samlingssal, terapi, möberlad uteplats, tv/bredband

    Närhet, trygghetsfaktor, personal dygnet runt

    Tvåttmaskin/

    torktumare

    Inglasad balkong

    Fiber

    Hiss

    Malmen


    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    Nybo

    X

    X

    X

    X


    X

    X

    X

    Solliden

    X

    X

    X

    X



    X

    X

Införande av de nya hyrorna

Hyresjusteringen sker torsdagen den 1 juli 2021. För vissa kommer hyresjuteringen innebära en höjning av avgiften, och för vissa en sänkning.

*Det är inte en generell uppräkning av hyror som sker utan det är en reglering uppåt och nedåt beroende på den gamla modellens hyresnivå. En generell hyresökning innebär att alla hyror åker upp oavsett läge och det är inte aktuellt, en del hyror har ju redan varit för höga.

**Det genomförda översynen grundar sig på de principer som gäller för bruksvärdesvärderingar av lägenheternas olika standardmässiga värden för olika faktorer.