Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Nu måste vi alla hjälpas åt!

2021-03-19

Trots alla ansträngningar att hålla covid-19 borta ser vi nu att smittspridningen tyvärr ökar i Fagersta för tredje veckan i följd.

Vitt utropstecken på gul bakgrund.

Fagerstaborna har under hela pandemin visat både uthållighet och omsorg till varandra. Fortsätt så - det är verkligen viktigt att vi nu håller i och håller ut.

Region Västmanland skickar just nu hem kallelser till dig som är 75–79 år. Fortsätt följa de allmänna råden även när du är vaccinerad. Efter sista dosen vaccin tar den en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen. Det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd. Det finns också en liten risk att du kan bli smittad och sprida viruset, även om du själv inte får symtom.

Vaccineringen av kunder på våra vård- och omsorgsboenden, korttidsenhet, LSS- och psykiatriboende, personer inskrivna i hemsjukvården och medarbetare inom vård och omsorg har skett med start i januari och det stora arbetet är slutfört. Kommunens sjuksköterskor fortsätter att erbjuda vaccin och vaccinera, personer som flyttar in på ett boende, personer som kommer till korttidsenhet, personer som skrivs in i hemsjukvården samt vårdbegäran från vårdcentralen.

Även om många personer nu är vaccinerade så kommer våra medarbetare inom vård och omsorg fortsätta att följa basala hygienrutiner och använda skyddsutrustning. Vi kommer även att fortsätta ta covid-19-prov fortlöpande samt smittspåra vid behov, allt detta gäller tillsvidare utifrån samhällsmittan.

Med stöd av Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård, vädjar vi även till anhöriga att fortsätta följa våra besöksrekommendationer då smittan i Fagersta är fortsatt hög. Inom äldreomsorgen kontaktas verksamheten för att boka besök som tidigare.

Vaccination mot covid-19 är ett av redskapen för att lindra följderna av pandemin och bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka. Vaccinationen är bara en del av lösningen.

Vi måste fortsätta att tänka på följande:

  • Stanna hemma och testa dig om du har symtom på covid-19
  • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel
  • Begränsa nya nära kontakter och umgås endast i mindre sällskap
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  • Håll en god handhygien
  • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt

Vi kan inte nog upprepa budskapen om hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen.

Ta ansvar och håll avstånd. Det är inte över än.

Ta hand om er och varandra!

Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande
Karolina Berglund, kommunchef