Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Kommunen informerar

2021-03-19

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 18 mars 2021. Protokollet kan läsas på hemsidan under Organisation & styrning/Möten, handlingar och protokoll efter att det justerats.

Asfalterad väg med monterad infartsskylt.

OBS: Bilden är ett montage.

Ansökan om statsbidrag för sanering av mark i Västanfors sjöläge

Kommunen undersöker möjligheterna till att bygga bostäder i attraktiva sjönära lägen i kommunen. En möjlig plats är vid gamla sågverksplanen i Västanfors, ”Västanfors sjöläge”. Området är förorenat av den sågverksamhet som tidigare bedrevs på platsen. En förutsättning för att det ska gå att bygga bostäder här är att marken saneras, och att kommunen får statsbidrag för att finansiera del av saneringskostnaden. Statsbidragets syfte är att öka bostadsbyggandet och samtidigt sanera förorenade områden. Det har däremot inte fattats något slutligt beslut om att bygga bostäder där ännu.

Parkeringsförbud införs på Ringvägen

Felparkerade bilar på försämrar framkomligheten och trafiksäkerheten på olika platser i kommunen. Från och med den 29 mars gäller en så kallad lokal trafikföreskrift som innebär förbud mot att parkera på Ringvägen. Samtidigt kommer det att göras en översyn av ytterligare platser där parkeringsförbud kan komma att införas.

Nytt samarbete kring energi- och klimatrådgivning

Fagersta kommun har beslutat om att bli delägare i Energikontoret i Mälardalen. I samband med det inleder kommunen ett samarbete med kommunerna Köping, Arboga och Kungsör om energi- och klimatrådgivning (EKR). EKR är en kostnadsfri service och rådgivaren hjälper dig med tips för att bli mer energismart och med att få en överblick över de alternativ du har att välja mellan. Kommunens EKR finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.

Vi inför skärmförbud i Fagerstahallens simhall

Kommunfullmäktige föreslås besluta om att införa ett skärmförbud i Fagerstahallens simhall, då exempelvis användning av mobiltelefoner och surfplattor gör att vårdnadshavare riskerar att inte ha tillräckligt god uppsikt över sina barn. Samtidigt ska man som besökare i simhallen ur ett rent integritetsperspektiv inte behöva oroa sig för att bli fotograferad eller filmad.

Stängningen av Järntorget tidigareläggs

Under ombyggnationen av Västmannavägen har det varit möjligt att parkera på markerade platser på Järntorget. Parkeringsanvisningarna har däremot inte följts då bilar stått parkerade på trottoarer, framför butikerna och längs vägen ut från parkeringen och därmed hindrat framkomlighet och äventyrat trafiksäkerheten. Därför tidigareläggs den planerade stängning som ändå skulle skett inom kort, när renoveringen av själva torget påbörjas. Efter renovering kommer det att finnas anvisade parkeringsplatser för personer med funktionsvariationer.

Infartsskyltar i dåligt skick - nya skyltar på gång!

Under stormen Evert raserades infartsskylten vid Eskiln. Även övriga infartsskyltar är väderbitna och riskerar att gå samma öde till mötes. Dessa kommer inte att rustas upp utan monteras ned, då kommunen sedan tidigare har beslutat om att ta fram nya, elektroniska infartsskyltar. Målet med skyltarna är att skapa tydliga och välkomnande entréer till Fagersta.

Vi har fått tillstånd för att uppföra tre elektroniska infartsskyltar vid infarterna till Fagersta kommun. Kommunens upphandling av elektroniska infartsskyltar överklagades, men förhoppningen är att uppförande av nya skyltar ska kunna påbörjas under året.

De elektroniska skyltarna ska användas för att marknadsföra och stärka platsvarumärket Fagersta, och vara ett redskap i det långsiktiga arbetet med att skapa och förmedla en positiv bild av kommunen och orten.