Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Fler födda i Fagersta, befolkningen minskar samtidigt med 124 personer

2021-02-26

Ny befolkningsstatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att befolkningen i Fagersta kommun minskade med 124 personer under år 2020. Kommunen har nu 13 267 invånare.

Statistics and Analysis of Data as Background

Antalet personer som flyttat till kommunen från andra länder minskade kraftigt. Antalet avlidna är också högre än tidigare år. Det är mönster som även går att se på riksnivå. Totalt minskade befolkningen i 42 procent av landets kommuner. Det föddes 147 barn i Fagersta under året, vilket är en ökning med fem barn jämfört med år 2019.

- Det är förstås en trist vändning av en befolkningstrend som under nästan ett decennium varit stadigt växande. Fagersta har gått från knappt 12 000 invånare till nästan 13 500 sedan 2009, innan det nu minskat igen. Det vi ser är egentligen att människor flyttar på grund av jobb, eller snarare närmare möjligheten till jobb. Man kan ana en koppling till arbetsmarknadsstatistiken där vi sett färre antal inskrivna och att det är många i gruppen nyanlända som rör på sig.

Framåt har Fagersta en tydlig inriktning om att vara än mer aktiv på arbetsmarknadsområdet och samtidigt sker också sedan några år ett intensivt arbete med att få fler företag att etablera sig på orten. Kommunen jobbar också för att få fram nya, attraktiva bostäder, bland annat i form av ett trygghetsboende i centrum”, säger Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande.

Befolkningsutvecklingen i länet