Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi bygger ett nytt äldreboende med 100 platser vid Norrbygården

2021-02-02

En enig kommunstyrelse har nu tagit ställning i ärendet om ett nytt äldreboende vid Norrbygården. Kommunen har gjort en utredning som visar att det bästa alternativet på lång sikt, såväl utifrån ekonomi och verksamhet, är att riva nuvarande Norrbygården och bygga ett nytt äldreboende med 100 platser på platsen.

Nurrbygården i soljjus, med lite snö på marken

I utredningen har kommunen vägt in att Solliden under de närmaste åren behöver renoveras och byggas om. Befintliga Norrbygården och Solliden kommer inte att kunna ge en lika bra boendestandard och driftsekonomi som en nybyggnation ens efter renovering och ombyggnation. Ett större boende ger också stordriftsfördelar. Ärendet avgörs i kommunfullmäktige.

-Det här är en viktig och långsiktig satsning för Fagersta. Vi väljer att bygga ett helt nytt boende då allt underlag tydligt visat att det är det alternativ som är mest till gagn för våra kommuninvånare för lång tid framöver. Alternativet vore att bygga ut eller bygga om befintlig byggnad, vilket inte alls känns aktuellt när vi nu har berett frågan utifrån ett långsiktigt perspektiv och med blick på kommunens totala behov av moderna äldreboendeplatser, säger Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande.

Mer om utredningen

Fagersta kommun har utrett följande alternativ:

  1. Bygga om befintliga Norrbygården och skapa ett äldreboende med 40 platser
  2. Bygga om och bygga till befintliga Norrbygården och skapa ett äldreboende med 100 platser, avveckling av Solliden
  3. Riva befintliga Norrbygården och skapa ett äldreboende med 100 platser, avveckling av Solliden