Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vi fortsätter att följa de allmänna råden även efter vaccinering!

2021-01-29

Vaccineringen av kunder på våra vård- och omsorgsboenden, korttidsenhet, LSS- och psykiatriboende, personer inskrivna i hemsjukvården och medarbetare inom vård och omsorg är i full gång.

Närbild på en person som får en vaccinationsspruta i armen.

Under vecka 4 har vaccination av dos två givits till de personer som vaccinerades med sin första dos den 6 januari.

Även om många personer nu är vaccinerade så kommer vård- och omsorgsavdelningen fortsätta att följa basala hygienrutiner och använda skyddsutrustning. Vi kommer även att fortsätta ta covid-19-prov fortlöpande samt smittspåra vid behov.

Vi vädjar till anhöriga att fortsätta följa kommunens rekommendationer för besök. Inom äldreomsorgen kontaktas verksamheten för att boka besök som tidigare.

På uppmaning av Region Västmanlands smittskyddsenhet gäller det för kommunerna att fortsätta arbeta utifrån tidigare rutiner och rekommendationer tills annan information kommer.

Vaccination mot covid-19 är ett av redskapen för att lindra följderna av pandemin och bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka. Vaccinationen är bara en del av lösningen. Vi behöver fortsätta att tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och hålla avstånd för att bromsa smittan, även efter vaccination.

Det beror på flera saker:

  • Efter andra dosen tar det en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen, beroende på vilket vaccin du har fått
  • Det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd
  • Du kan sprida viruset även om du själv inte är sjuk. Du kan till exempel få viruset på dina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk
  • Vaccinet är nytt. Därför är det oklart hur länge skyddet mot sjukdomen finns kvar efter vaccinationen

Vaccination för medarbetare inom vård och omsorg har inletts vecka 2.

Övriga invånare vaccineras enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning som finns att läsa på 1177.se:

Vaccination mot covid-19 i Västmanland

Tillsammans minskar vi smittspridningen!