Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Daglig verksamhet Holmen är 2023 års Hygienföredöme* enligt vårdhygien Region Västmanland

2024-04-23

Sommaren år 2023 flyttade delar av Daglig verksamhet till sina nyrenoverade och anpassade lokaler på Holmen.

Grupp med personer

De nya lokalerna gav andra förutsättningar för att bedriva daglig verksamhet** utifrån stödanvändarnas behov, bland annat då de nya lokalerna var rymligare och hade fler rum än tidigare lokaler.

Nya lokaler innebar också en nystart för det vårdhygieniska arbetet som startade med att arbetsgruppen tillsammans med enhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska gjorde en vårdhygienisk egenkontroll. Egenkontrollen genomfördes för att belysa och strukturera upp vilka åtgärder som behövde genomföras i de nya lokalerna, både gällande nya rutiner och arbetssätt för att säkerställa god vårdhygienisk kvalitet i verksamheten.

En handlingsplan med åtgärder upprättades och när det var dags att följa upp och checka av handlingsplanen var Lena Sars, regionens hygiensjuksköterska på besök i verksamheten som stöd och råd i det förebyggande arbete för att förhindra smittspridning.

- Fantastiskt roligt! Jag känner mig otroligt stolt över medarbetarna som tar det viktiga arbetet på stort allvar, säger Charlotte Linde avdelningschef funktionshinderområdet.

- Vilken ära! Jag känner mig också väldigt stolt över engagerade kollegor och det fina samarbetet vi har i ett smittförebyggande arbete för att på så vis öka patientsäkerheten, säger Petra Ludvigson medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Stort grattis till utmärkelsen Hygienföredöme 2023!

Medverkar på bilderna gör daglig verksamhet Holmen arbetsgrupp, Raija Hållinggård, Hygienombud Daglig verksamhet Holmen, Lena Sars, hygiensjuksköterska Vårdhygien region Västmanland, Ulrika Toresson Silfvernagel Vårdhygien region Västmanland samt Petra Ludvigson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Fler bilder - Fagersta kommuns facebooksida

Motiveringen

Daglig verksamhet Holmen får utmärkelsen Hygienföredöme 2023 för sitt arbete med att förebygga smittrisker i arbetsmiljön. Ett välfungerande samarbete mellan engagerad medicinskt ansvarig sjuksköterska, engagerad enhetschef, engagerat hygienombud och arbetsgrupp har lett till ökad kunskap, bredare delaktighet och större förståelse för vikten av att arbeta förebyggande.

Genom att införa arbetskläder och implementera hygienrutiner har det vårdhygieniska perspektivet blivit en självklar del av det dagliga arbetet vid Holmen.

**Daglig verksamhet är en sysselsättning för personer med vissa funktionsnedsättningar, som är i yrkesverksam ålder och som saknar förvärvsarbete eller inte studerar. Den dagliga verksamheten kan utformas på olika sätt och ska anpassas efter stödanvändarens behov.

*Vårdhygien har sedan 2009 delat ut en utmärkelse, Hygienföredöme.
De verksamheter som visat på ett gediget och över tid hållbart vårdhygieniskt arbete kan bli kandidater för utmärkelsen. Patientsäkerhet kräver både engagerade chefer och medarbetare. Verksamhetens dagliga arbete ska utgå ifrån att hygienrutiner anses självklara och vårdrelaterade infektioner oacceptabla.