Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Oljeön

På en ö i sjön Åmänningen i Ängelsberg hittar du världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, från 1875! Här producerades bland annat fotogen till dåtidens hushåll och industrier. Följ med på en guidad visning och upplev oljefabriken och dess omgivningar på Oljeön.

Hängande fotogenlampa med guldfärgade detaljer

Guidade visningar

Följ med på färjeturen över och se oljefabrikens intakta fabriksinteriör, besök arbetarbostaden och lär känna dåtidens vardags- och arbetsliv ute på ön. Härifrån har du dessutom en slående vy över Ängelsbergs samhälle med vackra villor samt utsikt över sjön Åmänningen med dess små öar.

Läs mer om årets visningstider och priser Guidade visningar 2022

Boka en privat- eller gruppvisning på Oljeön Gruppvisning

Tänk dig en tid utan elektricitet, utan strömbrytare där du tänder lamporna i taket. För cirka 100 år sedan användes lyktor och oljelampor för att lysa upp rummen. Vätskan som användes i lamporna var fotogen - vilket producerades från råolja i fabriken ute på Oljeön. Råoljan transporterades med båt från Pennsylvania i USA till Stockholm och sista biten med pråm längs Strömsholms kanal.

Oljeöns historia

Vi har samlat de mest vanliga frågorna och funderingarna som vi tror kan vara till nytta innan ditt besök på Oljeön. Läs mer under "Bra att veta inför ditt besök" längst ner på i sidan.